Dávid Hrdý Správy

Topoľčany oslavujú prvú písomnú zmienku: Na slávnostné zasadnutie poslancov prišiel aj premiér

Topoľčany tento víkend ožili hudbou, dobrým jedlom a zábavou. Tohtoročné hody sú zároveň oslavami 840. výročia prvej písomnej zmienky o našom meste. Pri tejto príležitosti slávnostne zasadalo aj mestské zastupiteľstvo. Pozvanie naň prijal aj Róbert Fico.

Ilustračný obrázok k článku Topoľčany oslavujú prvú písomnú zmienku: Na slávnostné zasadnutie poslancov prišiel aj premiér
Foto: Dávid Hrdý / Zdroj: Dnes24.sk

Významní rodáci aj národné povedomie

Ako rodák z Topoľčian prišiel súčasný predseda vlády a zúčastnil sa slávnostného zasadnutia mestského zastupiteľstva. Vo svojom príhovore vyzdvihol aj významných rodákov z Topoľčian a okolia akými sú napríklad Ján Chryzostom Korec, ktorý pochádza z Bošian, hokejistov Miroslava Šatana či Ľubomíra Višňovského. "

"Chcem sa s vami potešiť z toho, čo spoločne zažívame, že si totiž slovenské mestá aj dediny začínajú oveľa viac všímať aj vážiť vlastnú historickosť. Preto by som vás chcel poprosiť, aby sme učili všetky tieto vzácnosti milovať naše deti, žiakov a študentov. Aby mladí ľudia, ktorí prichádzajú do často národne vlažnej Bratislavy, hýrili poznaním o najstarších slovenských dejinách, aby tam prichádzali ako sebavedomé Slovenky a Slováci,“ povedal Róbert Fico.

Súčasťou aj udelenie ocenení

Primátor meta Peter Baláž pri tejto príležitosti udelil aj Pamätné listy primátora. Tie si od neho prevzali Peter Blaho, Ján Babál, Martin Drgoň, Marián Dragúň, Helena Kobidová, Katarína Roháčová, Matilda Roháčová, Pavol Procházka a Pavol Valach.

Pribudne na námestie ďalšia socha?

Premiér Fico zároveň vyzdvihol aj význam historických osobností v histórií nášho mesta. Zdôraznill, že Slováci by sa nemali báť privlastniť si aj tých uhorských kráľov, ktorí sa podieľali aj na histórií Slovenska. Podľa Róberta Fica by okrem sochy povestného žochára mala na námestí stáť aj busta Matúša Čáka Trenčianskeho.

„Ak chceme spoločne zvýrazniť budovanie historického povedomia, potom vášmu námestiu by nemala dominovať len socha ležiaceho oddychujúceho žochára. Nie, netreba samozrejme žochára odstraňovať, len my potrebujeme najmä sochy historických vládcov, mužov, ktorí nás viedli cez problémy dejín k slovenskej slobode. Nemusí to byť nejaká obrovská socha, možno stačí busta. Koho? Napríklad Matúša Čáka Trenčianskeho, ktorý, keď bol palatínom, vybudoval na Podhradí nádherný hrad, ktorý teraz pomáhame opraviť, a práve za Matúša bývali v Topoľčanoch župné zhromaždenia“, dodal Róbert Fico.

Oslavy pokračujú

o programe hodov sme vás už informovali v článku Pred nami sú ďalšie Topoľčianske hody: Čo nás čaká nadchádzajúci víkend?. Topoľčianske hody pokračujú dnes druhým dňom. O včerajšiu zábavu sa na námestí M.R. Štefánika postaral hudobná skupina DISK so svojimi rytmickými pesničkami. Zábava bola v plnom prúde aj pri Dome kultúry kde sa už tradične sústreďujú stánky s občerstvením.

K dobrému jedlu hrala Topoľčancom kapela POHODA. Dnes budeme mať možnosť vidieť pečenie býka na námestí M.R. Štefánika a od 19:30 hodiny príde spestriť program súťažiaci z televíznej relácie Let´s dance Erik Ňarjaš spolu s jeho hosťami.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM