Správy

Topoľčanci, HLASUJTE! Starý cintorín sa uchádza o ocenenie Kultúrna pamiatka roka

Starý cintorín v Topoľčanoch sa uchádza o ocenenie Fénix – Kultúrna pamiatka roka. Vyhlasovateľom súťaže je Ministerstvo kultúry SR, ktoré chce aj týmto spôsobom podporiť vlastníkov národných kultúrnych pamiatok v úsilí o ich záchranu a obnovu.

Ilustračný obrázok k článku Topoľčanci, HLASUJTE! Starý cintorín sa uchádza o ocenenie Kultúrna pamiatka roka
Zdroj: kpr-fenix.sk

O prestížnu cenu sa môžu uchádzať pamiatky, ktoré boli obnovené či zreštaurované v rokoch 2021 a 2022. Mesto Topoľčany ako vlastník Starého cintorína pristúpilo k jeho komplexnej obnove v roku 2021, potvrdila radnica.

Slúži dodnes

Starý cintorín v Topoľčanoch pochádza z roku 1900. Tri existujúce menšie cintoríny prestali postačovať potrebám rozmáhajúceho sa mesta, magistrát preto zakúpil pozemok na ďalší, ktorý po čase získal ľudové pomenovanie Starý cintorín. Svojmu účelu slúži dodnes.

Pred ruchom frekventovanej ulice chráni cintorín neoklasicistický, takmer 100 metrov dlhý ohradný múr s ozdobnými prvkami. Dominuje mu mohutná deväťmetrová kovová brána. Dôstojnosť miesta zvýrazňuje stromová aleja so stovkou líp, vysadenými do tvaru dvojkríža. Menšia cintorínska kaplnka je vernou kópiou už zaniknutého objektu, ktorý stál v inej časti mesta.

Prečítajte si tiež

Komplexná obnova

V centre jedného z pôvodných cintorínskych blokov je pomník obetiam druhej svetovej vojny a spoločný hrob partizánov padlých v SNP. Cintorín bol rozšírený v 30. rokoch minulého storočia. V druhej polovici 20. storočia došlo k viacerým necitlivým zásahom. Zmizla studňa aj dom hrobára a strážcu. Od roku 1993 sú múr, aleja, kaplnka a niektoré hroby národnou kultúrnou pamiatkou.

Stavebné aktivity v blízkosti cintorína a navýšenie terénu z vnútornej strany ohradného múru spôsobili statické poruchy a deštrukciu muriva. Sporadická a lokálna sanácia stavebných porúch sa ukázala byť neefektívna, preto mesto v roku 2021 pristúpilo ku komplexnej obnove pamiatky. Po jej ukončení Starý cintorín v Topoľčanoch naďalej slúži svojej funkcii.

Hlasovať môžete po kliknutí na TENTO odkaz.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Ďalšie aktuálne témy

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM