"Tatarák" úradníkom vadí, sushi nie: Hygienikov vraj nepresvedčí ani petícia
Vojna okolo tatárskeho bifteku pokračuje. Hygienici sa zrejme nedajú zlomiť petíciou za povolenie jeho predaja v reštauráciách. Majú svoje argumenty.
Hygienici poukazujú na to, že tepelne nespracované mäso so surovým vajcom a koreninami môže závažne ohroziť zdravie, a preto na jeho ochrane musia trvať.
Takzvaný „tatarák“ môže podľa Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR spôsobiť vracanie, bolesti brucha, zvýšenú teplotu, hnačky, v prípade listeriózy je riziko potratov.
„Akékoľvek z týchto ochorení môže mať vzhľadom na infekčnú dávku napríklad v prípade ľudí s oslabenou imunitou či detí oveľa závažnejší, až život ohrozujúci priebeh,“ povedala Zuzana Drobová z ÚVZ SR.
Je ho aj ministerka
„Tatársky biftek mám rada,“ povedala dnes po zasadnutí vlády ministerka pôdohospodárstva Gabriela Matečná (nominantka SNS). Osobne v jeho konzumácii nevidí problém.
„Ak riešime slovenské mäso a dobytok, a to od chovu cez spracovanie mäsa až po potravinu na stôl, máme zabezpečené veterinárne kontroly, ktoré garantujú bezpečnosť kvality tejto potraviny,“ vysvetlila Matečná.
Čítajte aj: HLASUJTE: Hygienici chcú zakázať predaj „tataráku“. Je to podľa vás dobrý krok?
Či by ho však mali mať reštaurácie povolené predávať, nechcela komentovať. Nie je to vraj otázka na ňu. Zákaz podávania tepelne nespracovaného mäsa v stravovacích prevádzkach nie je podľa hygienikov nová vec. Hovorí o tom vyhláška z roku 2007. Úrad zdravia odmieta, že by dovtedy podávanie tohto jedla v reštauráciách prehliadal.
„Aj v minulosti sa v prípade nedodržania uvedenej legislatívnej požiadavky ukladali miestne príslušnými regionálnymi úradmi verejného zdravotníctva opatrenia, respektíve finančný postih,“ povedala Drobová. Pokuta sa môže pohybovať od 150 do 20-tisíc eur, prihliada sa pritom na závažnosť, spôsob, čas trvania a následky protiprávneho konania. Pri opakovanom porušení možno pokutu zvýšiť až na dvojnásobok.
Sushi áno
Prečo sa „tatarák“ v reštauráciách podávať nemôže a sushi áno? Sushi nie je mäso, a preto sa naň nevzťahuje vyhláška. Ryby sú totiž charakterizované ako potraviny živočíšneho pôvodu.
„V stravovacích zariadeniach sa môže podávať, ale len za predpokladu, že splní ďalšie špecifické požiadavky európskej legislatívy vzťahujúcich sa na ryby,“ vysvetlila Drobová.
Čítajte aj: Treska je slovenský fenomén: Oceánska ryba k nám doplávala pred 70 rokmi
Verejná diskusia o predaji tatárskeho bifteku v reštauráciách sa rozprúdila po tom, čo mali minulý týždeň hygienici zakázať predávať biftek niektorým reštauráciám, upozornili posledné dni viaceré médiá. Za jeho zachovanie v stravovacích zariadeniach vznikla na webe petícia.