Sviatočný recept našich starých mám: Vyskúšajte tradičné oškvarkové pagáčiky!
Ochutnali ste už tradičné oškvarkové pagáčiky? Prečítajte si recept od dôchodkyne Vierky, ktorý vás určite inšpiruje čo na sviatočný stôl.
Pani Viera nám pred nedávnom prezradila ako na chutné vianočné medovníky. Jej rady a tipy si prečítate v článku: Vianočný recept od vás: AKO pripraviť najchutnejšie medovníčky?
Lacná pochúťka
Tentokrát sa dôchodkyňa z Topoľčian rozhodla poodhaliť ako pripravuje tradičné jedlo našich starých rodičov – oškvarkové pagáče. Príprava nie je náročná, ani finančné nákladná. „Najskôr je potrebné dať zohriať mlieko, do ktorého sa dajú kvasnice. Medzitým si zmiešame ostatné suroviny, potom pridáme kvasok. Cesto je potrebné vymiesiť a rozdeliť na tri časti.“
Prekladať a prekladať
„Prvý diel sa rozvaľká asi na hrúbku 1 centimetra a natrie sa pomletými oškvarkami. Naň sa priloží tiež rozvaľkaná druhá časť cesta a opäť sa natrie oškvarkami. Navrch sa položí posledný diel pripraveného cesta.“ Ako ďalej vysvetľuje pani Viera, cesto treba viackrát prekladať: „Takto upravené cesto sa začne prekladať ako lístkové, teda najskôr z jednej strany, potom z druhej strany a nakoniec boky. Je potrebné ho nechať 15 minút odležať, a postup prekladania opakujeme ešte trikrát.“
Záver je jednoduchý, vykrojiť a potrieť vajíčkom. „Cesto na záver opäť vyvaľkáme a formičkou alebo menšou šálkou vykrajujeme pagáče. Pagáče potrieme žĺtkom a dáme do trúby zhruba na 40 minút.“
Ingrediencie na cesto
- 400 gramov polohrubej múky
- 1 vajíčko
- 2 PL oleja
- 300 gramov pomletých oškvarkov
- 20 gramov kvasníc
- trochu mlieka
Foto: ilustračné