Katarína Jankeje Samospráva

Streľba zo vzduchovky v obytnej zóne mesta: Dovoľuje to vôbec zákon?

Streľba zo vzduchovky či inej strelnej zbrane má svoje zákonom stanovené pravidlá. Môže však niekto strieľať zo vzduchovky na sídlisku či v inej časti obytnej zóny?

Ilustračný obrázok k článku Streľba zo vzduchovky v obytnej zóne mesta: Dovoľuje to vôbec zákon?
Zdroj: TASR

Ak ste v poslednom období zachytili zvuky podobné streľbe pri potoku Chocina, nie ste sami. “Môže sa strieľať zo vzduchovky na pozemku rodinného domu na sídlisku v meste? V mestskej časti IBV pri Chocine na uliciach Inovecká alebo Pionierska je pravidelne počuť streľbu zo vzduchovky, len je to komplikované určiť, že kto to strieľal, ” sťažuje sa občan v rámci oficiálnych internetových otázok pre mesto Topoľčany.

Áno, ale v medziach zákona

Podľa slov náčelníka Mestskej polície streľba zo vzduchovky na súkromnom pozemku je zákonom dovolená. Pokiaľ však spĺňa riadne náležitosti. “ Odporúčam zoznámiť sa so zákonom o zbraniach a strelive, kde sú presne vymedzené obmedzenia streľby aj zo vzduchových zbraní. Všeobecne však platí, že zo vzduchovky je možné strieľať iba na strelnici alebo na takých miestach, kde nie je ohrozený život, zdravie alebo nehrozí poškodenie cudzieho majetku. Takým miestom je napríklad aj súkromný pozemok, kde je ale pri streľbe zo vzduchovky povinnosť prijať také opatrenia, aby nedošlo k ohrozeniu susedov a podobne,” odpovedal na otázku náčelník Mestskej polície Topoľčany Ľudovít Duša.

Na vzduchovku puzdro a vek nad 18 rokov

Ako ďalej vysvetľuje Duša: “Čitatelia by si mali uvedomiť, že aj vzduchovka je zbraň, ktorú nemožno vypožičať osobe mladšej ako 18 rokov alebo takejto osobe ju zveriť bez dohľadu osoby staršej ako 18 rokov, vzduchovku nemožno viditeľne nosiť na miestach prístupných verejnosti (okrem výnimiek), takže iba v puzdre a pod. Nie je jedno akú vzduchovú zbraň používame na streľbu – podľa úsťovej energie strely sú vzduchové zbrane zaradené do kategórie „C“ alebo „D“, pričom na vzduchové zbrane v kategórii „C“ je potrebné vlastniť aj zbrojný preukaz!

Podozrenie hláste na 159

Ak máte podozrenie, že niekto vo vašom okolí takto nečiní, neváhajte kontaktovať políciu. “Akékoľvek podozrenie z nerešpektovania ustanovení zákona o zbraniach a strelive v budúcnosti oznámte OO PZ SR alebo mestskej polícii prostredníctvom bezplatnej nahrávanej tel. linky číslo 159,” upozorňuje náčelník.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM