Katarína Jankeje Rôzne

Profi tréner z Topoľčian radí: AKO sa prepracovať k sexy postave?

Leto je obdobie, keď svoje nedostatky už neskryjeme pod oblečenie. Spýtali sme sa preto fitrénera Miroslava Kertesza, čo je základom pre dosiahnutie vysnívanej postavy.

Ilustračný obrázok k článku Profi tréner z Topoľčian radí: AKO sa prepracovať k sexy postave?
Zdroj: Dnes24.sk

Známy topoľčiansky fitness tréner Miroslav Kertesz pomohol nejednému klientovi k premene postavy. Nám prezradil, čo je základom pre zdravé a krásne telo, zároveň poradil čomu sa v honbe za svalmi treba vyhnúť.

Koľko rokov sa už venujete profesii osobného trénera?

Trénovaniu ľudí sa venujem asi od svojich 20 rokov, najskôr som učil deti plávať, ako tréner vo fitku pracujem už 7 rokov.

Prvým bodom lepšej postavy je strava. Ako by mala v redukčnej diéte vyzerať?

V prvom rade by mali ľudia vedieť čo jedia, čo ich potraviny obsahujú, teda aké živiny a ich množstvo. Väčšinou ich strava obsahuje vysoký obsah sacharidov a naopak im v strave chýbajú bielkoviny, tento pomer by mal byť vyrovnaný. A hlavne je dôležité nezabúdať na pitný režim!

Ako funkčne cvičiť, ak chce človek zhodiť kilá? Je vhodnejšie kardio, či silový tréning?

Väčšinou si ľudia myslia, že stačí kardio cvičenie a kilá pôjdu dolu, čo z časti je aj nie je pravda. Kardiom však väčšinou strácame svalovú hmotu a vodu, tým si spomaľujeme metabolizmus a tuk neubúda. Postava je mäkká a ako klesne telesná aktivita priberieme späť. Moja rada znie: 3 hodiny posilňovania týždenne + aeróbna aktivita, tá pritom môže byť aj denne 30–60 minút.

Častou odpoveďou ľudí je, že na cvičenie nemajú čas. Viete im poradiť, dať nejaké tipy?

Myslím si, že to je výhovorka. Nik nemá čas, ani ja, no každý si na leňošenie čas nájde. Začnite s krátkym cvičením, napríklad 30 minút a telo si časom aktivitu začne pýtať samé. Tréning stane súčasťou života a drogou.

Aké výhody má fitnescentrum oproti domácemu cvičeniu? Dá sa upraviť postava aj cvikmi doma?

Tak v prvom rade výhoda je, že človek je motivovaný a ako mám skúsenosť, veľa ľudí okrem fyzickej aktivity tam nájde aj spoločenskú aktivitu. Ďalšie výhody sú odborné poradenstvo, vybavenosť a podobne. Čo sa týka cvičenia doma, ak človek chce a dá si poradiť stačí pár jednoduchých pomôcok a pevná vôľa.

Ak chce niekto zhodiť z brušných partií, nemal by zabudnúť ani na tie ostatné…

Veľa ľudí prichádza za mnou s problémovým bruchom. Asi niekoho sklamem, no žiadny dobrý zázračný cvik neexistuje, brucho je v prvom rade otázka dodržiavania stravy a výdaju energie, takže základom je zdravo jesť (možno aj jemno obmedziť) a viac času venovať cvičeniu. Ako som povedal, čím viac svalov tým rýchlejší metabolizmus a tým lepšie. Brucho-brušáky sú už len na zviditeľnenie svalov.

Mnohé ženy za vidinou sexy postavy v plavkách siahajú po rôznych tabletkách na chudnutie, či drastických diétach. Čo na to odborník?

Myslím si, že to nie je len otázkou žien, rovnako aj chlapy sú v honbe za svalmi. Tiež som si svoje skúsil, snažím sa klientov viesť k tomu, že ich telo dokáže pri dodržiavaní rád a tréningu jeho pravidelnosťou všetko. Možno pomalšie, ale hlavne dlhodobo. Tabletky bežným cvičencom neodporúčam a isto nie po pár týždňoch vo fitku.

Foto: Miroslav Kertesz

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM