Správy

Pocta jednému z najvýznamnejších rodákov: Odhalia pamätnú tabuľu Rudolfovi Vrbovi

Na nádvorí radnice v Topoľčanoch pribudne nová pamätná tabuľa. Venovaná bude jednému z najvýznamnejších topoľčianskych rodákov Rudolfovi Vrbovi. Tabuľu slávnostne odhalia 4. júna. Jej autorom je akademický maliar Emil Fulka.

Ilustračný obrázok k článku Pocta jednému z najvýznamnejších rodákov: Odhalia pamätnú tabuľu Rudolfovi Vrbovi
Foto: Ivan Bučko / Zdroj: Dnes24.sk

„Rudolf Vrba strávil v Topoľčanoch iba nepatrnú časť svojho života, stále však budú jeho rodným mestom, ktoré sa k nemu hrdo hlási. Je nám preto cťou a potešením odhaliť pamätnú tabuľu, ktorá má byť nielen pripomienkou nesmiernej odvahy jednotlivca, ale aj symbolickým podaním ruky a ospravedlnením za historické krivdy, kvôli ktorým židovskí obyvatelia v minulosti opustili naše mesto. Nech je táto tabuľa tichým mementom a zároveň vyjadrením vôle k vzájomnej súdržnosti a spolupatričnosti, ktorá je výsostne aktuálna a žiaduca aj v dnešných časoch,“ povedala primátorka Topoľčian Alexandra Gieciová.

Rudolf Vrba sa narodil 11. septembra 1924 v Topoľčanoch ako Walter Rosenberg. Je jedným z piatich židov, ktorým sa podaril útek z vyhladzovacieho tábora v Osvienčime.

Nelomná vôľa

Na jar 1944 spoločne so spoluväzňom Alfredom Wetzlerom prešli vyše 100 kilometrov z vyhladzovacieho tábora k poľsko-slovenským hraniciam.

Podľa dostupných zdrojov sa orientovali podľa stránky vytrhnutej z detskej knižky, uviedla pedagogička Helena Kopecká, ktorá sa aktívne venuje tematike židovstva v Topoľčanoch.

„Vďaka nezlomnej vôli, ale aj pomoci miestnych obyvateľov podali tzv. Židovskej pracovnej rade v Žiline detailnú správu o praktikách vo vyhladzovacích táboroch. Vzniklo tak jedno z prvých svedectiev o masovom vraždení Židov, ktoré prispelo k zastaveniu deportácií,“ povedala Kopecká.

Slovensko aktuálne

Zásadný význam takzvanej Vrbovej a Wetzlerovej správy spočíva v tom, že napomohla k odhaleniu nacistických zločinov, ktorých boli svedkami. Správa dodnes patrí k základným dokumentom o vyhladzovacích táboroch.

Svetové uznanie

Rudolf Vrba sa ešte v tom istom roku pripojil k Slovenskému národnému povstaniu. Neskôr študoval a pôsobil v Prahe v oblasti biochémie. V šesťdesiatych rokoch minulého storočia emigroval do Veľkej Británie a neskôr do Kanady.

Stal sa svetovo uznávaným farmakológom a jeho výskum v oblasti chémie mozgu a civilizačných chorôb mal mimoriadny prínos. Okrem rôznych medzinárodných ocenení získal v roku 2007 slovenský Rad Bieleho dvojkríža, ktorý mu bol udelený in memoriam. Zomrel 27. marca 2006 v kanadskom Vancouveri.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Prečítajte si tiež

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM