Iné športy

Plavecká reprezentácia odcestovala na majstrovstvá Európy: Podmaníková je pokorná

Slovenská plavecká reprezentácia nabrala v pondelok kurz Glasgow, kde sa od 4. do 8. decembra uskutočnia majstrovstvá Európy v krátkom bazéne.

Ilustračný obrázok k článku Plavecká reprezentácia odcestovala na majstrovstvá Európy: Podmaníková je pokorná
Zdroj: TASR

Slovensko budú v Škótsku reprezentovať až dvanásti plavci, traja muži a deväť žien. Najväčšie ambície bude mať kvarteto A-limitárov Richard Nagy, Tomáš Klobučník, Andrea Podmaníková a Nikoleta Trníková.

Okrem nich budú na šampionáte štartovať aj Adam Rosipal, resp. Sabína Kupčová, Veronika Kolníková, Miroslava Záborská, Zuzana Pavlíkovská, Martina Cibulková, Robin Reindlová a Zora Ripková. V realizačnom tíme trénerov Vladimíra Železníka a Karla Procházku sú aj vedúci výpravy Miroslav Nowak, fyzioterapeuti Ján Blanár a Beáta Šoltesová a mentálny kouč Peter Bielik.

„Ja aj s mojimi plavcami chodím na šampionáty s vysokými ambíciami, nejde mi len o samotnú účasť. Chceli by sme nejaké finále. Poškuľujeme aj po nejakej tej medaile, možno by sa to v budúcnosti mohlo podariť,“ povedal pre TASR na pondelňajšej tlačovej konferencii tréner Železník.

„Najlepšie výsledky očakávame od Riša Nagya a samozrejme treba spomenúť aj Tomáša Klobučníka, Andreu Podmanikovú, alebo juniorskú hviezdu Nikoletu Trníkovú. Naše ambície na každých vrcholných podujatiach sú vysoké, ale reálne nejaké semifinále a finále bude pekným úspechom. Určite má dobrú formu Andrea Podmaníková a treba spomenúť Nikoletu Trníkovú, ktorá má fantastickú formu a všetci dúfame, že tieto pekné výsledky dokáže ešte vylepšiť na ME. Čo sa týka Riša a Tomáša, budem sa vyjadrovať opatrne, nechcem chalanov vyplašiť, ale forma pomaličky graduje a nechám sa prekvapiť ich výsledkami. Adam Rosipal je mladý pretekár, ktorý môže len milo prekvapiť. Myslím si, že systém plnenia limitov sme nastavili ideálne. Reprezentanti plnili limity priebežne a aktuálne k danému obdobiu, i keď si myslím, že reprezentant limity musí plniť z plného tréningu, pokiaľ chce dosiahnuť dobrý výsledok na ME. Väčšina reprezentantov splnila limity už na prvých pretekoch – Plzenské šprinty a potom na SSC v Györi. Očakávam tiež, že naši mladí juniori budú atakovať národné rekordy. Bazén je naozaj super, podmienky sú tiež výborné, už len podať čo najlepšie výkony.“

Pozíciu najlepšej slovenskej ženy má plniť 21-ročná prsiarka Andrea Podmaníková (PIRANA Sport Club Topoľčany): „Cítim sa dobre. Ale uvidíme až v Glasgowe. Som nahlásená na štyri disciplíny. Uvidím až na mieste činu, či pôjdem aj polohovú stovku. Tlak sa snažím odfiltrovať a chcem plávať s čistou hlavou. Nemyslím na to, či niekto odo mňa očakáva nebodaj medailu. Je mi jasné, že by to bolo pekné. Ale ja naozaj radšej zostanem pokorná a s očakávaniami sa budem držať pri zemi.“

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM