Správy

Opičie kiahne zistili aj na Slovensku: Ako je pripravená nemocnica v Topoľčanoch?

Nárast prípadov sa kvôli cestovaniu podľa hlavného hygienika nedá vylúčiť ani na Slovensku. Ako je na prípadnú epidémiu pripravená nemocnica v Topoľčanoch?

Ilustračný obrázok k článku Opičie kiahne zistili aj na Slovensku: Ako je pripravená nemocnica v Topoľčanoch?
Zdroj: TASR/Jaroslav Novák

Prvý prípad opičích kiahní potvrdili na Slovensku vo štvrtok 7. júla. Informoval o tom Úrad verejného zdravotníctva SR. O týždeň neskôr bol potvrdený aj druhý prípad.

Prvé prípady boli v ešte v máji zaznamenané vo Veľkej Británii a predpokladá sa, že išlo o importovanú infekciu z Afriky. Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR rozsiahlu epidémiu nepredpokladá, ale očakáva sporadické ohniská.

„Slovensko nie je endemickou oblasťou výskytu opičích kiahní, avšak máme široké možnosti cestovania, a preto nemôžeme vylúčiť, že počet potvrdených prípadov na našom území bude narastať,“ uvádza ÚVZ SR.

Hlavný hygienik Ján Mikas vydal pre regionálne úrady verejného zdravotníctva i pre lekárov usmernenie v súvislosti s výskytom ochorenia.

Prípravy v nemocnici

Na prípadného prvého pacienta s podozrením na opičie kiahne sa pripravuje aj topoľčianska nemocnica.

„Pacienti s ochorením opičie kiahne by mali byť primárne hospitalizovaní na infekčných klinikách. Nemocnica Svet zdravia Topoľčany má však v prípade potreby k dispozícii samostatnú ošetrovaciu jednotku, ktorá môže byť použitá na izoláciu pacientov s infekčným ochorením. Každé zdravotnícke zariadenie musí byť pripravené na možný výskyt aj iného infekčného zariadenia importovaného zo zahraničia, k čomu sporadicky dochádza,“ povedala za ProCare a Svet zdravia Bianka Krejčíová.

Ako dodala Krejčíová odbery vzoriek na ochorenie opičích kiahní by sa podľa Usmernenia hlavného hygienika SR mali vykonávať prostredníctvom PCR testov. V prípade potreby sú v Topoľčanoch pripravení pokryť aj túto oblasť diagnostiky.

Prečítajte si tiež

„Pre zníženie rizika nákazy majú pre zdravotníckych zamestnancov k dispozícií dostatok osobných ochranných pracovných pomôcok (jednorazový plášť, jednorazové rukavice, jednorazové návleky na topánky, ochranu dýchacích ciest (respirátor FFP) a ochranu očí (okuliare alebo štít). Naši zdravotníci veria, že práve včasným rozpoznaním prípadov na základe odborného lekárskeho a laboratórneho vyšetrenia, izoláciou infikovaných pacientov a implementáciou vhodných opatrení na prevenciu a kontrolu infekcií v topoľčianskej nemocnici, predídu prenosu tohto ochorenia a prispejú k vyliečeniu pacientov,“ informuje Bianka Krejčíová

Príznaky ochorenia

Ochorenie začína príznakmi podobnými chrípke, ako sú horúčka, únava, bolesti svalov, zimnica či opuch lymfatických uzlín. Do troch dní od nástupu týchto príznakov sa objaví typická vyrážka.

„Výsyp častokrát začína na tvári a následne sa rozširuje na iné časti tela vrátane dlaní, nôh a genitálnej oblasti. Výsyp sa začína makulami, ktoré sa postupne menia na papuly, vezikuly, pustuly až chrasty. Po odpadnutí poslednej chrasty je človek neinfekčný, príznaky zvyčajne zmiznú do 2 až 4 týždňov,“ opisuje ÚVZ SR.

Vyššie riziko vážneho priebehu ochorenia majú dojčatá a deti, tehotné ženy, starší a závažne imunokompromi­tovaní, vrátane osôb s neliečenou HIV infekciou.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Ďalšie aktuálne témy

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM