Katarína Jankeje Rôzne

Obzrite sa do minulosti: Zábery z čias veľkej slávy topoľčianskeho pivovaru!

Pivovarnícka tradícia Topoľčian je nespochybniteľná. Je známe, že sa tu pivo varilo už v minulých storočiach. Pozrite si archívne zábery a video, ktoré zachýtajú obdobie, kedy pivovarníctvo u nás prekvitalo.

Ilustračný obrázok k článku Obzrite sa do minulosti: Zábery z čias veľkej slávy topoľčianskeho pivovaru!
Zdroj: TASR

V Topvare sa vyrábalo pivo významnej kvality. Svedčí o tom aj fakt, že sa exportovalo do 11 krajín sveta. Slad v tomto období vyvážali do mnohých štátov ako Brazília, Kuba, Venezuela, ZSSR, Juhoslávia, Nórsko, Švédsko či Japonsko.

Za týždeň milión fliaš

V čase jeho najväčšej slávy produkoval týždenne milión a ročne okolo 50 miliónov fliaš piva. Raritným bol na Slovensku aj kvôli stopercentnému využívaniu jeho kapacity.

Na otvorenie pivovaru prišla elita

Na archívnych snímkoch z rokov 1964 a 1965 je zachytený novo vybudovaný pivovar. Na otvorení v apríli 1964 sa zúčastnila politická elita – delegácia ÚV KSS a SNR, minister potravinárskeho priemyslu či zástupcovia kraja, okresu a mesta. Topoľčiansky pivovar patril do roku 1988 pod národný podnik Slovenské sladovne Trnava, neskôr bol včlenený do štátneho podniku v Bratislave.

Samotná výstavba objektu sa začala ešte v roku 1958. Ako prvá bola postavená sladovňa, ktorá pojala 16 500 ton, druhá etapa zahŕňala výstavbu pivovaru. Prvé vyrobené pivo vyšlo z Topoľčian 1. mája 1964. Ako prebiehal proces výstavby si môžete pozrieť v spomienkovom videu po článkom.

Pivovar Topoľčany
1
Galéria
Zábery na topoľčiansky pivovar v rokoch 1964  a 1965
5
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM