Kultúra

Novinka v Nástupišti 1-12: Návštevníkov vtiahne pod vodnú hladinu na plavárni

Vyvolať v ľuďoch ilúziu nového priestoru si kladú za cieľ autori projektu Pod hladinou, ktorý predstavuje Nástupište 1-12 v Topoľčanoch. Erik Fehér a Viliam Šulík vytvorili dielo špeciálne pre samotné Nástupište 1-12 a priľahlý verejný podchod.

Ilustračný obrázok k článku Novinka v Nástupišti 1-12: Návštevníkov vtiahne pod vodnú hladinu na plavárni
5
Galéria
Zdroj: Nástupište 1-12

Vo vnútri galerijného priestoru sa nachádza jadro projektu. Tvorené je multimediálnou inštaláciou, ktorá asociuje priestor plavárne, do ktorej má možnosť divák nakuknúť cez malý priezor. „Samotná galéria je priestor vytvorený z plexisklových panelov, ktorý oddeľuje verejný podchod od výstavných priestorov, kde sa autori pokúšajú celý jeho objem naplniť vodou. Ilúziu plavárne dotvárajú aj zvukovými nahrávkami,“ informovala Zuzana Novotová Godálová z Nástupišťa 1–12.

Po prechode verejným podchodom pod autobusovou stanicou sa okoloidúcim odkrývajú nenápadné nainštalované fragmenty odkazujúce na plaváreň, a to celou jeho dĺžkou približne 200 metrov. Ide o textové maľby inštruktážnych pokynov plávania, pachové stopy a ruchy.

„Prechod podchodu dostáva diváka akoby do ‚podhladiny‘ plavárne,“ povedala Novotová Godálová.

Výtvarná dvojica Erik Fehér a Viliam Šulík, tvoriaca pod spoločným názvom VILOERIK, spolupracuje už od roku 2002. Väčšinu spoločných projektov predstavuje pod svojou značkou. Skupina má aj svoje alter-egá v recesívnej polohe Kreatívni remeselníci a Lövewassermann.

Sú známi predovšetkým z nitrianskeho regiónu, kde realizujú projekty vo verejnom priestore, happeningy, inštalácie, intervencie či workshopy a diskusie. Ich témy sa pohybujú v okruhoch recyklácia, životné prostredie, sociálne a technologické vplyvy, vytvorenia novej reality a vytrhnutia z každodenností, ako je to aj v ich novej inštalácii Pod hladinou.

Novinka v Nástupišti 1-12: Návštevníkov vtiahne pod vodnú hladinu na plavárni
5
Galéria
Zdroj: Nástupište 1-12
Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM