Rastislav Búgel Rôzne

Nitrianski archeológovia v Bojnej: Na veľkomoravskom hradisku pribudnú repliky slovanských objektov

Na známom veľkomoravskom hradisku Bojná v okrese Topoľčany by na budúci rok mali pribudnúť ďalšie rekonštrukcie pôvodných slovanských stavieb. V súčasnosti tu už turisti môžu vidieť dve obydlia z čias Veľkej Moravy.

Ilustračný obrázok k článku Nitrianski archeológovia v Bojnej: Na veľkomoravskom hradisku pribudnú repliky slovanských objektov
Zdroj: TASR

Podľa slov riaditeľa Archeologického ústavu (AÚ) SAV v Nitre Mateja Ruttkaya by k nim mohla už čoskoro pribudnúť chlebová pec a ďalšie obydlie. Odborníci plánujú aj rekonštrukciu časti mohutného opevnenia, ktoré aj po 1000 rokoch dosahuje na mnohých miestach výšku viac ako osem metrov. V súčasnosti je jeho časť prezentovaná náznakovo. Neskôr by mohol byť západný úsek valu zrekonštruovaný podrobnejšie. Tak, aby sa dala vytvoriť predstava o vzhľade opevnenia Bojnej pred 1000 rokmi.

Nie je to jednoduché

Archeológovia chcú časom zrekonštruovať aj východnú bránu do hradiska. Ale samotným prácam musí predchádzať podrobná projektová príprava. „Postaviť napríklad slovanskú zemnicu nie je také ľahké. Treba napríklad vedieť kadiaľ by mal unikať dym a mnohé iné detaily. Ľudia boli kedysi v týchto veciach zbehlejší ako sme my dnes. Rekonštrukcia východnej brány je aj technologický problém. Treba ju postaviť tak, aby bola udržateľná aj z hľadiska súčasnej prevádzky, aby nespadla, aby bola bezpečná pre návštevníkov. Takže sa to bude musieť robiť aj pomocou moderných techník, ktoré však bude nutné skryť, aby vyzerala tak ako tá pôvodná, veľkomoravská brána,“ hovorí Ruttkay.

Viac budovať nechcú

Ako pripomenul, ďalšie rekonštrukcie a prezentácie pôvodných slovanských objektov už vedci na hradisku Bojná nechcú robiť. „Ak by sa tam našiel veľkomoravský kostol, možno potom zmeníme názor, ale zatiaľ by sme tam viac nechceli budovať. Nech tam je oáza s tromi domčekmi a niektorými ďalšími objektmi, aby sa ľudia mohli niečo dozvedieť, prípadne sa mali kde schovať pred dažďom, ale rozširovať to už potom nechceme,“ zdôraznil Ruttkay.

Pripravujú archeoskanzen

Viac objektov znázorňujúcich život v časoch Veľkomoravskej ríše by malo byť neskôr postavených v archeoskanzene mimo hradiska. Jeho vybudovanie bude riešiť štúdia, ktorú si tento rok nechal AÚ vypracovať. Ide o koncepciu, ktorá sa zaoberá využitím Bojnej a celého jej zázemia na prezentáciu významných archeologických pamiatok. „Súčasťou tohto projektu je aj archeoskanzen. Kde by mohol stáť zatiaľ neprezradím. Bude to miesto, kde sa ľudia môžu dozvedieť viac o tom, ako sa žilo vo veľkomoravskej spoločnosti. Budú tam nejaké obydlia, dielne… Možno bojové pole, kde budú ukážky bojov, techník dobýjania. Mala by tu byť čiastočná rekonštrukcia aj hradiska a podobné veci. Toto teraz dávajú projektanti a špecialisti na staré historické stavby dokopy a každú chvíľku by sme mali dostať výsledok. Verím, že to bude zaujímavé,“ povedal Ruttkay.

Financie z grantov

Ako pripomenul, financie na neskoršiu realizáciu vypracovaných zámerov chce AÚ spoločne s obcou Bojná získať prostredníctvom grantov a projektov. „Pri Bojnej je možné využiť aj cezhraničnú spoluprácu. Takže je to otázka nájdenia vhodnej výzvy. V prvom kole sa však musia pripraviť potrebné podklady. Štúdia je štart k tomu, aby sa mohol robiť projekt archeoparku a keď bude aj ten, môžu sa vykupovať pozemky a pokračovať ďalej,“ dodal Ruttkay.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM