Dávid Hrdý Rôzne

Náhubok nemusia nosiť všetky psy: Vôdzka je však povinná

Voľný pohyb psa je na území mesta Topoľčian zakázaný. Povinnosťou každého majiteľa psa je mať svojho domáceho miláčika na vôdzke. Náhubok je určený len pre tých psov, ktorý boli označení ako nebezpeční. Čo to však znamená?

Ilustračný obrázok k článku Náhubok nemusia nosiť všetky psy: Vôdzka je však povinná
Zdroj: Dnes24.sk

Voľný pohyb psov je zakázaný

Po našich sídliskách vidíme pobehovať psov rôznych rás či veľkostí. Pre ich majiteľov platia striktné pravidlá, ktoré by mali dodržiavať. Večnou témou v Topoľčanoch je najmä neporiadok z exkrementov. Dnes sa však budeme venovať otázke pohybu psov na verejných priestranstvách.

Na zastavanom území mesta Topoľčany je de facto zakázaný voľný pohyb psov. Týka sa to najmä verejných priestranstiev. Majitelia by tu mali mať svojich psov na vôdzkach. Pri nedodržaní tohto nariadenia hrozí pokuta v blokovom konaní do 33 eur. Ak si chceme psa voľne pustiť,mali by sme tak urobiť v extraviláne mes­ta.

A čo náhubok?

Náhubok nie je povinný. To sa však nevzťahuje na psov, ktorý boli označení ako nebezpeční. “Náhubky musia nosiť iba psy, ktoré sú evidované na Mestskom úrade ako nebezpečné a sú odlíšené červenou evidenčnou známkou. Nebezpečným psom je každý pes, ktorý pohrýzol alebo poranil človeka bez toho, aby bol sám napadnutý alebo vyprovokovaný, ak sa nepoužil v nutnej obrane alebo krajnej núdzi“, odpovedal na internetovom servise dotazov o nosení náhubkov Mgr. Tomáš Schwarz z OVŽP Mesta Topoľčany.

Označenie psa ako nebezpečného „získa“ pes, ktorý teda napadne človeka. Nasleduje celý proces objasňovania skutku a zisťovania zdravotného stavu psa, to či bol zaočkovaný atď. Celý incident sa musí zdokumentovať v spolupráci s veterinárom. Následne je vydaná varovná známka, ktorá zaväzuje majiteľa k povinnému náhubku pre svojho psa. Ak aj napriek tomu majiteľ toto nariadenie nedodržiava, po zistení Mestskou políciou postupuje sa tento priestupok na správne konanie. To taktiež rozhodne o výške pokuty.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM