Katarína Jankeje Rôzne

Kvalita vody v mestských napájadlách: Čo odhalila kontrola?

V tropických horúčavách veľa ľudí ocení osvieženie v podobe studenej vody v napájadlách. Je však kvalita tejto vody dostačujúca?

Ilustračný obrázok k článku Kvalita vody v mestských napájadlách: Čo odhalila kontrola?
Zdroj: Dnes24.sk

Napájadlá, kde sa môžeme osviežiť počas týchto tropických horúčav máme v meste viacero. Voda v nich prúdi z verejného vodovodu. Správu a údržbu týchto napájadiel vykonáva mesto Topoľčany. Podľa posledných informácií, však nie všetky sú úplne funkčné, viac sa dočítate v článku: V meste máme studňu i napájadlá: Ktoré z nich sú funkčné?

Na kvalitu samotnej vody dohliada Regionálny úrad verejného zdravotníctva. Ako nás informovala Beáta Hlaváčová, regionálna hygienička RÚVZ v Topoľčanoch, verejný vodovod je kontrolovaný v rámci monitoringu kvality vody úradom. „Kvalitu kontroluje pravidelne aj prevádzkovateľ vodovodu – Západoslovenská vodárenská spoločnosť Nitra, OZ Topoľčany,“ uviedla hygienička.

Podľa jej slov sa kvalita vody v napájadlách kontroluje vždy pred spustením do prevádzky pred aktuálnou sezónou. „Kontrola bola vykonaná v apríli 2015, v odobratých vzorkách vody nebolo zistené prekročenie medzných hodnôt vo vyšetrovaných ukazovateľoch kvality pitnej vody podľa prislúchajúceho zákona, ktorým sa upravujú požiadavky na vodu určenú na ľudskú spotrebu,“ vysvetlila Hlaváčová.

Čítajte aj:

Horúčavy v Topoľčanoch ešte nepovedali posledné slovo: Pozrite, na aké teplo sa musíme pripraviť

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM