Inšpektori si posvietili na potraviny: Toto sú pochybenia, ktoré našli v našom regióne!
Myšací trus v skladoch, ale aj na balení s múkou, výskyt mŕtveho škodcu, znečistená podlaha v chladiacom boxe či pleseň na slanine. Aj to sa podarilo nájsť inšpektorom Štátnej veterinárnej a potravinovej správy pri kontrolách. Ako dopadli Topoľčany?
Za máj vykonali inšpektori orgánov Štátnej veterinárnej a potravinovej správy Slovenskej republiky (ŠVPS SR) po celej krajine celkom 4 350 úradných kontrol. Nedostatky boli zistené v 639 objektoch, čo predstavuje porušenosť 19,46 %. Celkove bolo uložených 261 blokových pokút, čo predstavuje hodnotu 9 441eur.
Najviac kontrol v maloobchodných predajniach
Úradné kontroly sa vykonávali v rámci celého potravinového reťazca od primárnych producentov až po výrobcov predávajúcich hlavne v maloobchode. Najviac úradných kontrol bolo vykonaných v stredných maloobchodných predajniach (30,16%), potom počtom vykonaných kontrol nasledujú malé predajne (27,81%) a hyper a supermarkety (16,07%). Najväčšie nedostatky boli v oblasti hygieny budov a hygieny prevádzkarne (515), hygieny skladovania (386), tovar po dátume spotreby (335) či nečitateľné, nesprávne a nedostatočné označenie (333).
Z popisu nedostatkov vyberáme napríklad: výskyt živých hlodavcov, mrkva skorá -výskyt hniloby, petržlen praný – výskyt plesne, nehygienická manipulácia s nebaleným pečivom, jahody 500 g bal. – plody plesnivé, mechanicky poškodené, z obalu vyteká šťava -nevhodné na ľudskú spotrebu, prach, znečistenie, predaj ovocia a zeleniny s kolóniami plesní (citróny, cesnak, balená zelenina)…
Ako dopadla kontrola v Topoľčanoch?
RVPS Topoľčany v priebehu prvého polroka vykonala spolu 687 kontrol a to hlavne v maloobchodnej sieti, z toho vo výrobných prevádzkach za sledované obdobie 53 kontrol. „Najčastejšími nedostatkami boli porušenia hygienických požiadaviek v potravinárskych prevádzkach, opotrebované a nevykonávané potrebné údržby, hygiena predaja, vystavovania a skladovania potravín, nedodržanie oddeleného skladovania nezlučiteľných potravín ako napríklad vyradený tovar spolu s predajnými potravinami, potravinárske výrobky s nepotravinárskymi a pod," hovorí Martina Krištofová z Regionálnej veterinárnej a potravinovej správy v Topoľčanoch. Okrem toho inšpektori zistili aj ďalšie nedostatky, a to v súvislosti s nedodržaním teplotných režimov alebo aj pri nesprávnom označovaní potravín.
Počas kontrol RVPS Topoľčany uložila 50 blokových pokút v celkovej výške 1 254 eur. „Za pol roka nadobudlo právoplatnosť 19 rozhodnutí, v ktorých boli prevádzkovateľom uložené pokuty v celkovej výške 23 160 eur,“ dodala na záver Krištofová.
RVPS Topoľčany eviduje v zoznamoch registrovaných prevádzkovateľov potravinárskych podnikov 244 maloobchodných prevádzkových jednotiek, 45 výrobných prevádzok, 25 distribútorov potravín a 20 prvovýrobcov, kde sú vykonávané kontroly.
Foto: ilustračné