Správy

Hodnotili transparentnosť slovenských miest: AKO dopadli Topoľčany?

Transparency International Slovensko zverejnil hodnotenie stovky slovenských samospráv. Topoľčany sa môžu pochváliť zlepšením.

Ilustračný obrázok k článku Hodnotili transparentnosť slovenských miest: AKO dopadli Topoľčany?
Foto: Ivan Bučko / Zdroj: Dnes24.sk

„Otvorená samospráva je rebríček samospráv, ktorý zostavuje Transparency International Slovensko, a v ktorom je od roku 2010 hodnotená transparentnosť 100 najväčších miest a obcí na Slovensku, ako aj žúp,“ informuje mesto Topoľčany.

Za 4 roky si mesto Topoľčany polepšilo až o 38 priečok.

„Topoľčany sa spomedzi všetkých samospráv umiestnili na historicky najlepšom 21. mieste, s percentom transparentnosti na úrovni 70 % a so známkou A-. Pritom ešte v roku 2018 bola úroveň transparentnosti 54 % a podpriemerná známka C+,“ prezradila radnica.

Za zmienku stojí aj fakt, že v roku 2016 boli Topoľčany na spodku rebríčka, kedy obsadili 86. miesto so známkou D+.

Prečítajte si tiež

Nadpriemerné hodnotenie

„Teší nás, že každá z 11 zložiek hodnotenia sa zlepšila, pričom niektoré výsledky sú v porovnaní s ostatnými samosprávami nadpriemerné. Najvýraznejší pokrok sme podľa hodnotenia dosiahli v spôsobe realizácie verejných obstarávaní (87%), ktorého transparentnosť bola pred 4 rokmi hlboko nedostatočná (14%). Významne sa zlepšila aj transparentnosť pri zverejňovaní rozpočtu, záverečného účtu a zmlúv,“ informuje mesto Topoľčany.

Dobré hodnotenie získal magistrát aj v zverejňovaní dokumentácie stavebného úradu a v prístupe k informáciám.

„Máme veľkú radosť, že náš pokrok za posledné obdobie neostal nepovšimnutý. Transparentnejšie verejné obstarávania bez korupcie, prístupnosť k dokumentom aj nad rámec povinného zverejňovania a otvorená komunikácia s občanmi priniesli svoje ovocie,“ dodala radnica.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Ďalšie aktuálne témy

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM