Správy

Dobrá správa v čase zdražovania: Poplatok za komunálny odpad v Topoľčanoch sa NEZVÝŠI

Topoľčianski poslanci rozhodli. Poplatky za komunálny odpad sa v novom roku zvyšovať nebudú.

Ilustračný obrázok k článku Dobrá správa v čase zdražovania: Poplatok za komunálny odpad v Topoľčanoch sa NEZVÝŠI
Zdroj: Mesto Topoľčany

Výška poplatkov za komunálny odpad sa pre obyvateľov Topoľčian v budúcom roku nezvýši. Sadzba za osobu a kalendárny deň je stanovená vo výške 0,1096 eura za osobu a kalendárny deň, čo predstavuje sumu 40,004 eura na osobu ročne.

Porastie drobný stavebný odpad

V tomto roku bola schválená sadzba za osobu a rok 39,967 eura. Rozhodli o tom poslanci Mestského zastupiteľstva v Topoľčanoch. Od nového roka sa zvýši sadzba za drobné stavebné odpady z tohtoročnej sumy 0,0584 eura za kilogram na 0,07094 eura za kilogram v budúcom roku.

Pri sadzbe poplatku na občana za rok 2023 vychádzala samospráva zo skutočných a následne očakávaných nákladov mesta Topoľčany na zber, zvoz a zneškodňovanie komunálnych odpadov. Náklady zahŕňajú aj prevádzku kompostárne a zberného dvora, čistenie mesta, jarný a jesenný zber odpadov či odpratávanie čiernych skládok.

Prečítajte si tiež

Čo doplatí mesto?

Reálne náklady na komunálny odpad na občana a rok odhaduje radnica na 46,7592 eura.

Rozdiel medzi reálnymi nákladmi a schválenou sadzbou predstavuje 6,7552 eura. Príjem od občanov pri schválenom poplatku by mal dosiahnuť 989 259 eur, náklady mesta by mali dosiahnuť 1 156 309 eur.

Predpokladaný doplatok mesta tak predstavuje sumu 167 050 eur. V tomto roku sú reálne náklady na komunálny odpad na občana vyčíslené na 43,5662 eura. Pri schválenej sadzbe poplatkov tvorí rozdiel 3,59 eura za osobu a kalendárny deň. Očakávaný doplatok mesta predstavuje sumu 90 671 eur.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Ďalšie aktuálne témy

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM