Rôzne

Človek verzus príroda: V Topoľčanoch pripravili ďalšie lákadlo

Obraz o jednotlivých antropocenózach, čiže človekom ovplyvňovaných prostrediach podliehajúcich neustálym zmenám, približuje výstava Človek verzus príroda.

Ilustračný obrázok k článku Človek verzus príroda: V Topoľčanoch pripravili ďalšie lákadlo
Zdroj: Tribečské múzeum

Sprístupnená je v priestoroch Tribečského múzea v Topoľčanoch a potrvá do 2. decembra, informovala botanička múzea Oľga Kostolná.

Zaujímavé informácie

Informatívne texty v slovenskom aj anglickom jazyku, fotodokumentačný materiál, geologické exponáty, zoologické preparáty zo zbierok múzea i lisované herbárové položky stručne charakterizujú základné typy prostredí antropogénnej krajiny, mestské, priemyselné, poľnohospodárske a vidiecke prostredie.

Prezentácia zoznamuje tiež so synantropiou, ktorá vyjadruje spolužitie rôznych druhov rastlín a živočíchov v blízkosti človeka, i s domestikáciou niektorých zvierat. Prináša informácie o introdukovaných a inváznych druhoch flóry a fauny.

Prečítajte si tiež

Čo môžeme vidieť?

Časť výstavy je tematicky zameraná na jednu z lokalít neaktívnych lomov v okrese Topoľčany ako výstup vedeckovýskumnej činnosti. Realizovaná bola v rokoch 2016 – 2020 prírodovednými pracovníkmi. Miestnosť s informačnými bannermi je doplnená 3D vizualizáciou kameňolomu a zbierkovými predmetmi.

Projekt, ktorý z verejných zdrojov finančne podporil Fond na podporu umenia, sa venuje aj problematike znečistenia jednotlivých zložiek životného prostredia, vody, pôdy a ovzdušia.

Upozorňuje na negatívne vplyvy globálneho znečistenia, kyslých dažďov, ozónovej diery a používania chemických prostriedkov, aj ich dôsledky na zdravie ľudí a ostatné živé organizmy.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Ďalšie aktuálne témy

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM