Katarína Jankeje Rôzne

Čaká nás najromantickejšia noc v roku: Z akého miesta v Topoľčanoch bude najlepšie vidieť padajúce hviezdy?

Desiatky padajúcich hviezd. Takéto úchvatné divadlo, ktoré nám pripraví nočná obloha nás čaká už onedlho. Zažiť noc splnených prianí môžete aj v Topoľčanoch. Čaká nás najromantickejšia noc v roku.

Ilustračný obrázok k článku Čaká nás najromantickejšia noc v roku: Z akého miesta v Topoľčanoch bude najlepšie vidieť padajúce hviezdy?
Zdroj: Dnes24.sk

V noci z 12. na 13. augusta 2015 budú mimoriadne priaznivé podmienky na pozorovanie meteorického roja Perzeidy, ktoré sú ľudovo nazývané slzami svätého Vavrinca. „Perzeidy sú kometárny meteorický roj súvisiaci s kométou Swift-Tuttle. Je obľúbený najmä tým, že je aktívny v lete a vďaka letným teplotám ho možno ľahko sledovať po celú noc. Jeho aktivita začína v polovici júla a končí v druhej polovici augusta. V tomto roku sa maximum predpokladá v noci 12.-13. augusta a produkcia aj nad 100 meteorov za hodinu,“ vysvetlili nám pracovníci z Hvezdárne v Malých Bieliciach.

Na pozorovanie perzeíd je vhodné tiché miesto a nepresvetlenú oblohu (bez umelého osvetlenia), najlepšie niekde mimo väčších miest.

Ako ďalej uvádzajú odborníci, meno roja pochádza od súhvezdia Perzeus, v ktorom sa nachádza radiant, teda miesto na oblohe, z ktorého zdanlivo vylietavajú meteory. „Pre sledovanie Perzeíd nie je nutné pozerať sa do jeho radiantu, meteory prelietavajú po celej oblohe, vždy však v smere od radiantu. Jasných meteorov nemusí byť málo, pretože rýchlosť Perzeíd je pred vstupom do atmosféry Zeme až 59 kilometrov za sekundu, vďaka čomu sú meteory jasné a často za sebou zanechávajú výraznejšiu žiariacu stopu".

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM