Správy

Aj vy si môžete vysadiť bylinky: Mesto vybudovalo záhony pre obyvateľov sídlisk

Mesto Topoľčany vybudovalo mestské záhony na starých pieskoviskách a priestoroch, kde sa nachádzali pozostatky teplárenskej infraštruktúry.

Ilustračný obrázok k článku Aj vy si môžete vysadiť bylinky: Mesto vybudovalo záhony pre obyvateľov sídlisk
Zdroj: Mesto Topoľčany

Tri sa nachádzajú na sídlisku Východ, na Gagarinovej ulici a dve na Ulici P. O. Hviezdoslava, kde prevažuje obyvateľstvo v seniorskom veku. Ďalšie dve vznikli na sídlisku Juh na Ulici D. Jurkoviča a v blízkosti oddychovej zóny Margarétka.

„Ak sa záhony ujmú, budeme hľadať ďalšie priestory na obdobné využitie,“ povedala primátorka Topoľčian Alexandra Gieciová.

Bylinky aj zelenina

Záhony vytvorené mestom by mali slúžiť na upevňovanie komunitných vzťahov a zároveň by mali zoznámiť s princípmi fungovania záhrady aj deti, ktoré vyrastajú na sídlisku a nemajú možnosť starať sa o vlastnú záhradku, skonštatovala primátorka.

V záhonoch si môžu vysadiť bylinky, kvety alebo nenáročnú zeleninu, starať sa o svoju výsadbu a sledovať ju.

Prečítajte si tiež

Pre kohokoľvek

Niektoré zo záhonov sú vyvýšené, aby bola práca na nich jednoduchšia. Prvé sadenice sa v nich objavili už niekoľko dní po zverejnení výzvy. Magistrát kontaktovali i miestni aktivisti, s ktorými mesto plánuje zorganizovať workshopy pre občanov na tému permakultúrnej záhrady.

Záhony sú bezplatne dostupné pre kohokoľvek, kto má záujem si svoj kúsok pôdy adoptovať a starať sa oň. Na Pivovarníckej ulici sa nachádza aj kompostáreň, kde majú občania možnosť zadarmo si vyzdvihnúť kompost a využiť ho napríklad aj v týchto záhonoch.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Ďalšie zaujímavé čítanie

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM