Ľubomír Hudačko Rôzne

Zo školákov sa stali známi ľudia: Aha, kto kedysi dral lavice na šalianskom Gymnáziu Juraja Fándlyho!

Jeho lavice drali aj viaceré známe tváre. Reč je o Gymnáziu Juraja Fándlyho v Šali. Pozrite si, kto napríklad študoval na tejto známej škole nášho mesta.

Ilustračný obrázok k článku Zo školákov sa stali známi ľudia: Aha, kto kedysi dral lavice na šalianskom Gymnáziu Juraja Fándlyho!
Zdroj: TASR

Gymnázium Juraja Fándlyho v Šali oslávilo vlani 60. výročie svojho vzniku. Škola počas svojej existencie vychovala nielen súčasného a bývalého primátora Šale, ale aj bývalého ministra zahraničných vecí Eduarda Kukana.

Riaditeľ o úrovni gymnázia

Absolventkou šalianskeho gymnázia je aj víťazka prestížnej ceny Cor Baayen Award 2015 Zuzana Kukelová, ktorá v súčasnosti pôsobí v spoločnosti Microsoft Research Cambridge vo Veľkej Británii. Mladá vedkyňa získala ocenenie za celý rad ponúknutých matematických riešení, potrebných na rozvoj výpočtovej techniky pre aplikácie Google či Microsoft 3D mapy.

„Aj tieto úspechy dokazujú, že úroveň nášho gymnázia je naozaj porovnateľná s gymnáziami vo veľkých mestách,“ skonštatoval riaditeľ školy Vladimír Takáč. Podľa jeho slov je až 98 percent absolventov šalianskeho gymnázia prijatých na vysokoškolské štúdium, z toho 85 percent študentov sa dostane na vysokú školu, ktorú si vybrali ako prvú. „Uplatniteľnosť našich študentov v praxi po ukončení štúdia dosahuje až 95 percent,“ tvrdí riaditeľ. V súčasnosti študuje na gymnáziu 288 študentov v štyroch triedach osemročného gymnázia, ôsmich triedach štvorročného gymnázia a v jednej päťročnej bilingválnej triede.

Jedáleň čaká rekonštrukcia

Pred troma rokmi prešla budova školy kompletnou rekonštrukciou, ktorá zahŕňala aj zateplenie či výmenu okien. Vnútorné priestory boli vymaľované, vymenené boli lavice, stoličky, tabule, pribudlo nové osvetlenie. „Žiaci majú k dispozícii multifunkčné ihrisko, posilňovňu, jazykové i špeciálne učebne. Každá trieda má k dispozícii interaktívnu tabuľu alebo dataprojektor,“ povedal Takáč.

V súčasnosti končí projekt premeny tradičnej školy na modernú, na ktorý získalo gymnázium dotáciu vo výške 260 000 eur. Za ne sa okrem iného kompletne vybavili učebne fyziky, chémie a biológie. Najbližšie čaká rekonštrukcia školskú jedáleň, ktorá denne vydá 200 obedov. „Jedáleň už nevyhnutne potrebuje rekonštrukciu, jej termín závisí od ukončenia verejného obstarávania. Chceme ju naplánovať na prázdniny, aby rekonštrukcia nenarušila chod školy.“

Ponuka vyúčby piatich jazykov

Podľa slov riaditeľa je vybavenie a úroveň šalianskeho gymnázia porovnateľné s gymnáziami v Nitre, napriek tomu časť rodičov uprednostňuje školy v krajskom meste. „V kombinácii s demografickou krivkou sa to prejavuje na klesajúcom počte študentov gymnázia,“ tvrdí. Šalianske gymnázium ponúka svojim študentom sedem rôznych krúžkov podľa záujmu samotných študentov – okrem športových je najväčší záujem o prírodné vedy.

Zaujímavosťou je, že škola ponúka výučbu piatich jazykov. Okrem dominantnej angličtiny sú to aj nemčina, francúzština, ruština a latinčina. „Angličtina je najžiadanejšia, latinčinu si vyberajú najmä záujemcovia o štúdium medicíny. V posledných rokoch badáme nižší záujem o nemčinu a nárast záujmu o ruský jazyk,“ tvrdí Takáč.

foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM