Rôzne Správy

ZLÉ správy pre RODIČOV: Detská POHOTOVOSŤ v Šali KONČÍ!

Činnosť ambulantnej pohotovostnej služby pre deti a dorast sa končí v piatok 11. októbra 2024 vypršaním platnosti licencie. Jej služby mesačne využívalo priemerne vyše 300 pacientov.

Ilustračný obrázok k článku ZLÉ správy pre RODIČOV: Detská POHOTOVOSŤ v Šali KONČÍ!
Zdroj: Mesto Šaľa

Činnosť ambulantnej pohotovostnej služby (APS) pre deti a dorast v Šali sa končí v piatok 11. októbra 2024 vypršaním platnosti licencie. Od soboty (12. 10. 2024) budú musieť obyvatelia šalianskeho regiónu v prípade potreby navštíviť najbližšie ambulancie pohotovostnej služby pre deti a dorast v Nových Zámkoch alebo v Nitre, informovala Poliklinika NSK v Šali.

Desiatky rokovaní

Za zachovanie detskej pohotovosti v Šali bojovalo vedenie Nitrianskeho samosprávneho kraja (NSK), Polikliniky NSK v Šali, mesta i detskí lekári.

„Počas celého roka sme rokovali všade, kde sa dalo, a všade, kde to bolo potrebné. Návštevu odchádzajúcej ministerky zdravotníctva pri odovzdávaní CT prístroja sme využili aj na to, aby sme jej o našom probléme povedali. Prisľúbila nám pomoc, nakoniec to dopadlo, ako to dopadlo,“ povedal primátor Šale Jozef Belický.

Vedenie polikliniky je sklamané, že ich argumenty v prospech opodstatnenosti a udržateľnosti APS pre deti v šalianskom regióne boli nevypočuté. Zohľadnená nebola ani petícia za zachovanie detskej pohotovosti, ktorú podpísalo takmer 5000 ľudí. Primátor potvrdil, že v Šali je prevádzkovateľ ochotný zabezpečiť fungovanie detskej pohotovosti a aj skupina lekárov ochotných slúžiť.

Lekári chceli slúžiť

Služby detskej pohotovosti v Šali mesačne využívalo priemerne vyše 300 pacientov, skonštatoval riaditeľ polikliniky Róbert Baros. „Máme 11 detských lekárov, z ktorých drvivá väčšina je ochotná, chce slúžiť, s pokrytím služieb nemáme problém,“ dodal.

Sieť detských ambulantných pohotovostí na Slovensku sa Ministerstvo zdravotníctva SR rozhodlo redukovať s cieľom stabilizácie pediatrickej ambulantnej starostlivosti vzhľadom na nízky počet pediatrov.

Prečítajte si tiež:

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM