Rôzne Rôzne

VIDEO: Zaujímavosti o ľavákoch, ktorí rozhodne nie sú “ľaví“

Kedysi ľavákom obárali ruky vriacou vodou, muž sa v Japonsku s takou ženou ani neoženil. Medzi ľavákmi sú aj najlepšie mozgy sveta!

Ilustračný obrázok k článku VIDEO: Zaujímavosti o ľavákoch, ktorí rozhodne nie sú “ľaví“
Zdroj: TASR

Medzinárodný deň ľavákov vyhlásila organizácia Lefthanders International (LI) a pripomína sa od roku 1976. Američan Dean R. Campbell rok predtým založil prvý syndikát ľavákov, o rok neskôr rozhodol, že zavedie Svetový deň ľavákov a ako termín si zvolil 13. august, lebo vtedy ten deň pripadol na piatok.

Slovo ľavák (left-han¬ded) má v anglič¬tine pôvod zo slova lyft, čo v pre¬klade zna¬mená slabý a neschopný. A taký bol aj kedysi pohľad na “ľavých“ ľudí.

Hriešnici

Ľaváci tvoria približne desať percent svetovej populácie. V minulosti boli často zatracovaní a spájaní s hriechom a nečistotou. Cieľom tohto dňa je zvýšiť povedomie verejnosti o výhodách a nevýhodách bytia ľavák.

Zaujímavosťou z viacerých výskumov je, že ľaváci majú v DNA špeciálny gén s názvom LRRTM1.

Ľaváci sú vo svete pravákov vystavení nástrojom a pomôckam, ktoré sú pre nich na pohľad nemotorné a ťažkopádne. Sú to napríklad sporáky, drezy, počítačové myši, klávesnice alebo dvere. No aj v tomto smere výrobcovia myslia na týchto ľudí. Dnes už aj na Slovensku existujú predajne určené ľavákom. Nájdete v nich školské potreby a predmety bežnej potreby.

Agresívni jedinci?

Kedysi sa deťom hovorilo, že sú „diabolské plemeno” a v minulosti boli v komunitách zatracované. V Afrike im obárali ľavé ruky vriacou vodou a namáčali do bahna, aby im v nej odumreli nervy. V Ázii mohol muž opustiť ženu, ak bola ľaváčka.

Čítajte aj: Miazga zo smreku nám osviežuje dych takmer 170 rokov! Aká je minulosť žuvačky?

O tom, či je ľavorukosť dedičná, sa prestalo filozofovať. Môžu za to otcovia a spomínaný gén. Vedec Clyde Francks v roku 2007 zistil, že ľaváctvo sa dedí z otcovej strany. Takisto je vraj aj vyše polovica potkanov, psov a mačiek “ľavá“.

V minulosti bolo písanie ľavou rukou označované za znak agresivity, kriminality a násilného správania. Ľavá ruka je najmä v silne náboženských krajinách považovaná za „špinavú“, keďže sa používa najmä pri umývaní intímnych partií po toalete.

Šikovné hlavičky

Výskumy dokazujú, že prie¬merný ľavák sa naučí dvakrát rýchlejšie písať pravou rukou, ako by sa opačne učil pravák.

Dokonca aj prepojenie medzi ľavou a pravou mozgovou hemisférou je dôkladnejšie u ľudí, ktorí píšu ľavou rukou. Ich mozog dokáže spracovať viacero stimulov naraz omnoho rýchlejšie.

Zo známych ľudí medzi ľavákov patria napríklad Julia Roberts, Tom Cruise, Demi Moore, Jim Carrey, Keanu Reeves, vo vede dominoval Albert Einstein, Bill Gates.

Čítajte aj: Červený melón je superpotravina. Lieči a zlepšuje erekciu + RECEPT

Ľavou rukou rozdávala autogramy aj Marilyn Monroe, Jimi Hendrix či Ringo Starr. Famóznymi ľavákmi – umelcami, boli aj Wolfgang Amadeus Mozart, Leonardo da Vinci, Pablo Picasso. K zakladateľom veľkých ríš patrili ľaváci ako Alexander Veľký, Napoleon Bonaparte či Otto von Bismarck. Jack Rozparovač bol tiež ľavák. Aj Benjamin Franklin písal ľavou rukou, ale sa to snažil skrývať.

Aj Obama ďalej zachováva trend v Bielom dome. Z posledných piatich amerických prezidentov bol pravák len jeden. Podobne je to vo Veľkej Británii, kráľovná Alžbeta II. drží žezlo nad krajinou v ľavej ruke, princ Charles je taktiež ľavák, rovnako ako jeho syn William.

Ľaváci vôbec nie sú ľaví. Už v starom Egypte vravievali, že žila lásky vedie do srdca práve z ľavej ruky. Obrúčky a iné veci sa aj preto nosia na ľavej ruke.

Ilustračné foto, TASR

Video ľavák
1
Galéria
ľaváctvo
4
Galéria
Zdroj: internet
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM