Správy

V Šali našlo útočisko takmer 40 utečencov: Mladučká Ukrajinka má nezvyčajnú PROSBU

Tak ako mnohé slovenské mestá, aj Šaľa vypracovala plán pomoci ľuďom utekajúcim pred vojnou na Ukrajine. Ubytovanie už poskytla desiatkam utečencom.

Ilustračný obrázok k článku V Šali našlo útočisko takmer 40 utečencov: Mladučká Ukrajinka má nezvyčajnú PROSBU
10
Galéria
Zdroj: Mesto Šaľa

Pomoc Ukrajincom organizuje aj mesto Šaľa. Okrem materiálnej zbierky poskytuje aj ubytovanie.

V priestoroch šalianskej ubytovne je aktuálne takmer 40 ľudí, ktorí prišli do mesta hľadať bezpečie. V pondelok ich navštívil aj primátor Jozef Belický.

Prosba malej Ukrajinky

„Karolínka má len štyri mesiace. Kvôli vojne musela so svojou maminou a babkou opustiť svoj domov. Do Šale pricestovali z Kyjeva. Netušili, do akého prostredia prídu, Šaľania ich ale milo prekvapili. Hoci sa ubytovňa s domovom len ťažko porovnáva, na izbe ich čakala postieľka a vedenie mesta im darovalo takmer nový detský kočík s fusakom a vaničku. Z materiálnej zbierky, ktorá je vďaka vám taká bohatá, sme im doručili všetok potrebný drogéristický a dojčenský tovar pre bábätko," informuje mesto Šaľa.

V jednej z izieb býva aj 12-ročná Ukrajinka spolu s mamou a babkou. Šaľanom adresovala nezvyčajnú prosbu:

„Chcela by som sa naučiť po slovensky. Keby ste mi vedeli doniesť nejakú knižku, učebnicu pre samoukov, bola by som veľmi vďačná.“

Prečítajte si tiež

Nálada na ubytovni

Míša s mamou pozvali primátora do izby a vysvetlili, že nepotrebujú nič navyše. „V ďalšej izbe prebýva mama s troma dievčatami, okrem teplej bundy im nič nechýba. Tú už kolegyňa z úradu každú chvíľu doručí – taktiež z materiálnej pomoci, do ktorej prispelo množstvo Šaľanov. Z ďalšej izby počujeme hlasný pozdrav malého Artúra a jeho maminy Oleksandri, ktorí boli v Šali prví utečenci z Ukrajiny," opisuje náladu na ubytovni magistrát.

Mesto vyzvalo, aby obyvatelia nepoľavili v ochote pomáhať: „Môžete tak urobiť prispením do zbierky – najviac potrebujeme karimatky, termosky (veľké, nie malé), spacáky, zdravotnícke potreby, alebo prispením na transparentný účet ľubovoľnou sumou."

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Ďalšie aktuálne témy

OBRAZOM: V Šalianskej ubytovni našlo útočisko takmer 40 utečencov
10
Galéria
Zdroj: Mesto Šaľa
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM