Správy

V Močenku sa konalo REFERENDUM o plánovej výstavbe spaľovne: Ako dopadlo hlasovanie?

Pri obci Močenok plánujú vybudovať Centrum cirkulárnej ekonomiky na energetické zhodnocovanie odpadov. Obyvatelia sa vybrali k urnám v miestnom referende.

Ilustračný obrázok k článku V Močenku sa konalo REFERENDUM o plánovej výstavbe spaľovne: Ako dopadlo hlasovanie?
Zdroj: TASR/Radovan Stoklasa

Referenda o výstavbe spaľovne v obci Močenok v okrese Šaľa sa zúčastnilo 48,92 percenta oprávnených hlasujúcich, čo je 1 741 zapísaných voličov v obci. Referendum tak bolo neplatné. Informovala o tom obec na webovej stránke.

Výsledok referenda

Na otázku Ste za výstavbu Centra cirkulárnej ekonomiky na energetické zhodnocovanie odpadov (spaľovne) v katastrálnom území obce Močenok? sa kladne vyjadrilo 87 ľudí, čo predstavuje päť percent zúčastnených voličov.

Proti výstavbe spaľovne bolo 1642 voličov, čo predstavuje 94,31 percenta zúčastnených hlasujúcich.

Do hlasovacej urny vložilo neplatný lístok 11 voličov.

130-tisíc ton odpadu ročne

Investíciu v hodnote približne 120 miliónov eur chce v obci realizovať spoločnosť ewia. Centrum, ktoré má vyrásť medzi Šaľou a Močenkom, plánuje ročne spracovať približne 130-tisíc ton odpadu.

Vytvoriť sa v ňom má 200 nových pracovných miest. „Nový závod plánuje dotrieďovať a upravovať jednotlivé zložky komunálneho a priemyselného odpadu. Ten, ktorý nebude vhodný na recykláciu, bude energeticky zhodnocovaný. To je spojené s výrobou a dodávkou tepla a elektrickej energie,“ uvádza sa v popise činnosti CCE.

Spísali petíciu

Proti investícii sa búrili aj obyvatelia Šale a okolitých obcí. „Niekoľko tisíc ľudí podpísalo petíciu, desiatky z nich zaslali pripomienky v rámci konania EIA a svoj názor vyjadrili aj na verejnom prerokovaní. V lete 2021 aktivisti dokonca vytvorili živý nápis Stop spaľovni,“ uviedol vo februári člen petičného výboru proti výstavbe spaľovne (CCE) Šaľa Michal Toma.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Ďalšie lákavé články

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM