Správy

Ukrajincom poskytujú ubytovanie aj služby: Pomoc prichádza aj z transparentného účtu

V Šali sa starajú o takmer dve stovky ukrajinských utečencov. Mesto však poukazuje na niekoľko problémov.

Ilustračný obrázok k článku Ukrajincom poskytujú ubytovanie aj služby: Pomoc prichádza aj z transparentného účtu
10
Galéria

Od 1. marca prebieha zbierka na transparentnom účte s názvom „Šaľa pre Ukrajinu“. Postupne sa podarilo vyzbierať sumu 7 599 eur.

„Mesto sa vďaka sponzorom a dobrým ľuďom snaží pomáhať matkám s deťmi a seniorom utekajúcim pred vojnou. Aby mohlo mesto pomáhať odídencom z Ukrajiny aj z financií na transparentnom účte, potrebovalo súhlas mestských poslancov. Preto sa v pondelok podvečer zišli na mimoriadnom zasadnutí zastupiteľstva," informuje mesto Šaľa.

Prví utečenci prišli do Šale koncom februára. Bola to Oleksandra s 11-ročným synom Artúrom. Postupne počet Ukrajincov stúpal. K 14. februáru už ich bolo viac ako 180. Tento počet tvorilo aj 85 detí vo veku od niekoľkých mesiacov po 17 rokov.

Dlhodobo neudržateľné

„Snažíme sa im zabezpečiť ubytovanie cez ubytovacie kapacity, ktoré máme nahlásené. Hneď po tom ich musíme otestovať, aby sa covid nezačal šíriť v ubytovni či v meste. Vzápätí sa snažíme pomôcť im s vecami, ktoré nevyhnutne potrebujú – či už oblečenie, základné hygienické potreby ako zubné kefky, ale aj kojeneckú stravu či detský kočík. Toto všetko pochádza zo zbierky od ľudí. Popri tom kolegyne chodia ráno do pekární a donesú pečivo na ubytovne, snažíme sa ich aj zásobiť, aby si mohli variť. Predpokladá to však, že im kolegyne zoženú aj zemiaky, mlieko a ďalšie, nie len trvanlivé potraviny. Toto všetko je zatiaľ zabezpečené vďaka štedrým sponzorom a vďaka aktivistom, dobrovoľníkom. No dlhodobo je to neudržateľné. Denne chodíme do skladu, kde preberajú kolegovia a pomocníci všetko, čo prinášajú občania,“ priblížila viceprimátorka Danica Lehocká, ktorá je zároveň aj koordinátorkou.

S Ukrajincami treba zájsť na cudzineckú políciu do Nových Zámkov, s čím rovnako pomáhajú dobrovoľníci na svojich vlastných autách.

Prečítajte si tiež

Potrebujú pomoc

„Štát prisľúbil preplatenie istých nákladov registrovaných odídencov, ale čo s nákladmi do času registrácie. Polícia nedokáže zaregistrovať v deň príchodu všetkých. Niekedy to trvá niekoľko dní. My v Šali nemáme cudzineckú políciu, je v Nových Zámkoch. Ako sa tam tí ľudia majú dostať? Nemôžeme Ukrajinca posadiť na vlak – lebo ten má zadarmo a povedať mu, aby tam našiel cudzineckú políciu a zaregistroval sa. On potrebuje pomoc. Toto sú veci, ktoré našťastie, zatiaľ, dokážeme vyriešiť, lebo sú tu skvelí ľudia. Ale štát to mal mať zorganizované,“ dodáva primátor Šale Jozef Belický.

Ako prezradilo vedenie mesta, niektoré výdavky bude potrebné hradiť zo zdrojov na transparentnom účte. Časť príspevkov bude použitá aj na to, aby Šaľa dopravila pomoc do ukrajinského partnerského mesta Mohyliv-Podilskiy.

„Použité budú aj na náklady na tých odídencov, ktorí sú tu v meste. Musíme sa starať o tých takmer 200 ľudí, ktorí tu reálne sú a ďalších 50 príde z nášho partnerského mesta – aj o tých sa budeme musieť postarať,“ prezradil primátor.

Z transparentného účtu bude vedieť mesto hradiť napríklad aj prekladateľské služby pre utečencov, ktorí majú zdravotné problémy a k pokračovaniu liečby potrebujú mať preklad svojej zdravotnej dokumentácie.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Ďalšie aktuálne témy

OBRAZOM: V Šalianskej ubytovni našlo útočisko takmer 40 utečencov
10
Galéria
Zdroj: Mesto Šaľa
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM