Správy

Šaľu požiadalo o pomoc partnerské mesto z Ukrajiny: Zbierka POKRAČUJE aj cez víkend

Chcete pomôcť ľuďom priamo na vojnou sužovanej Ukrajine? Pozrite si zoznam vecí, ktoré potrebujú najviac.

Ilustračný obrázok k článku Šaľu požiadalo o pomoc partnerské mesto z Ukrajiny: Zbierka POKRAČUJE aj cez víkend
18
Galéria
Zdroj: Mesto Šaľa

Vedenie mesta Mohyliv Podolskiy, ktoré je partnerským mestom Šale, potvrdilo, že poskytuje útočisko približne 2 000 vojnovým utečencom. Preto sa na Šaľu obrátili s prosbou o ďalšiu humanitárnu pomoc.

Čoho je nedostatok?

„V partnerskom meste Mohyliv Podolskiy síce nie sú priame útoky, ako nám situáciu opisovali, „nad hlavami im lietajú stíhačky a ľudia sú vystrašení“. Do ich mesta prúdi množstvo ľudí z iných miest, ktoré zasahujú priame bombové útoky. Stále platí potreba vankúšov, prikrývok, ale potrebovali by aj termosky, karimatky či deky a obliečky. Okrem toho sa im zídu trvanlivé potraviny počnúc od paštét cez konzervy až po detské výživy či umelé mlieka pre najmenších," informuje mesto Šaľa.

V Mohyliv Podolskiy majú aj nedostatok obväzov, bežných zdravotníckych pomôcok a chýba aj drogéria. Šaľa preto vyzvala obyvateľov, aby svoju pomoc sústredili práve na tieto vybrané druhy tovarov.

Víkendová zbierka

„Primátor Šale Jozef Belický potvrdil, že zbierka bude prebiehať aj počas víkendu, aby ľudia mali možnosť veci odovzdať," dodáva radnica.

Záujemcovia môžu pomoc darovať v Kultúrnom dome vo Veči počas soboty aj nedele od 10.00 do 17.00 hodiny.

Personál bude mať prestávku od 13.00 do 14.00 hodiny.

Prečítajte si tiež

Koľko ľudí už prišlo?

„Vedieme priebežnú evidenciu, z čoho koľko máme, najviac chýbajú trvanlivé potraviny, drogéria, zdravotnícke pomôcky a prikrývky, vankúše. Celoštátne organizácie hlásia dostatok materiálnej pomoci. My chceme poskytnúť adresnú pomoc. Plánujeme ju doručiť priamo nášmu partnerskému mestu na Ukrajine,“ povedal pre mestský web primátor Jozef Belický.

Ako informoval magistrát, situácia v meste je zatiaľ pokojná.

„Do Šale prišlo zatiaľ menej ako 20 ľudí z Ukrajiny. Snažíme sa postarať sa o každého, väčšina z nich tu má pracujúcich rodinných príslušníkov, ktorí utečencom pomáhajú tiež," ozrejmilo mesto Šaľa.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Ďalšie aktuálne témy

OBRAZOM: Humanitárna zbierka pre Ukrajinu v Šali
18
Galéria
Zdroj: Mesto Šaľa
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM