Správy

Šaľa vyvesila ukrajinskú vlajku: Bojíme sa o našich priateľov, priznal primátor

Ani vedeniu Šale nie je ľahostajná situácia, ktorá doľahla na Ukrajinu. Navyše, mesto má u našich východných susedov významného partnera.

Zdroj: YouTube.com

„Ukrajina a jej obyvatelia sa dnes prebudili do tragického rána. Vo viacerých mestách hlásia od skorého rána výbuchy, ľudia prežívajú neopísateľný strach," píše mesto Šaľa na svojom webe.

Vyvesili vlajky

Práve Šaľa má na Ukrajine svoje partnerské mesto, ktorým je 32-tisícový Mohyliv Podiľskiy.

„S mestom má Šaľa partnerský vzťah od roku 2003. Mladí i starší, deti i rodiny sú súčasťou rôznych kultúrnych podujatí v našom meste a nie jeden umelec zo Šale navštívil v minulosti, v rámci partnerských vzťahov, Mohyliv Podiľskiy," informuje radnica.

Vedenie Šale preto 24. februára na znak solidarity vyvesilo dve vlajky pred mestský úrad – vlajku Ukrajiny a partnerského mesta Mohyliv Podiľskiy.

Prečítajte si tiež

Vyjadrili spolupatričnosť

„Chceme dať týmto na vedomie, že majú našu podporu. Neriešime politiku, jednoducho súcitíme s ľuďmi, ktorí sú vždy najväčšími obeťami vojny. Ak sa bombardujú ciele 100 km od nášho partnerského mesta, cítime vnútornú potrebu sa k tomu vyjadriť a vyvesiť aspoň vlajku, aby aj oni vedeli o našej spolupatričnosti. Bojíme sa o bezpečnosť ľudí, ktorých tam poznáme,“ povedal primátor Jozef Belický. Dodal, že je s rodinami z Ukrajiny v telefonickom kontakte.

Primátor odpovedal aj na otázku o prípadnej pomoci utečencom: „Už sa na nás obrátila obyvateľka nášho mesta, ktorá je Ukrajinka, s tým, že či máme možnosť poskytnúť v prípade potreby pre utečencov ubytovanie. To ešte teraz riešime. Uvidíme, či s týmto sa budeme musieť alebo budeme vedieť vysporiadať. Každopádne celú situáciu prežívame spolu s tými, ktorých poznáme, a ktorí sem chodili každý rok, ktorí sú naši priatelia. Samozrejme, že s nimi cítime a bojíme sa o nich."

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Ďalšie aktuálne témy

V Šali vyvesili vlajku Ukrajiny a partnerského mesta
6
Galéria
Zdroj: Mesto Šaľa
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM