Správy

Šaľa už poskytla útočisko 180 utečencom: Mesto očakáva viac pomoci od štátu

Pomoc utečencom v Šali ostala na bedrách samosprávy, dobrovoľníkov a sponzorov. Mesto poukazuje na problém, s ktorým musí bojovať.

Ilustračný obrázok k článku Šaľa už poskytla útočisko 180 utečencom: Mesto očakáva viac pomoci od štátu
10
Galéria
Zdroj: Mesto Šaľa

Do Šale prišli od začiatku marca desiatky ľudí, ktorí z Ukrajiny utiekli pred vojnou. Ako informovala radnica, k 14. marcu bolo v meste ubytovaných viac ako 180 utečencov, z ktorých je 85 detí.

Neudržateľný stav

Mesto sa im snaží pomáhať z vlastných zdrojov i vďaka pomoci sponzorov a dobrovoľníkov. Radnica ľuďom z Ukrajiny zabezpečuje ubytovanie i testovanie na ochorenie COVID-19.

„Usilujeme sa im pomôcť aj s vecami, ktoré nevyhnutne potrebujú, či už sú to oblečenie, základné hygienické potreby, dojčenská strava, detské kočíky i rôzne potraviny. Toto všetko pochádza zo zbierok od ľudí,“ uviedla viceprimátorka Šale Danica Lehocká.

Podľa magistrátu však nie je dlhodobo udržateľný stav, keď pomoc stojí iba na snahe samosprávy, dobrovoľníkov a sponzorov.

Prečítajte si tiež

Bez pomoci štátu

„Utečencov, ktorí k nám prichádzajú, treba napríklad registrovať na cudzineckej polícii, ktorá je v Nových Zámkoch. S tým tiež pomáhajú dobrovoľníci, ktorí ich vozia svojimi autami, na vlastné náklady a trávia tam s nimi tri aj štyri hodiny, pretože tých ľudí nemôžeme jednoducho posadiť do vlaku a nechať ich vybavovať všetko samých,“ vysvetlila Lehocká.

Primátor Jozef Belický uviedol, že mesto na pomoc utečencom zatiaľ od štátu nedostalo žiadne financie.

„Všetko musíme riešiť svojpomocne a vďaka pomoci od ľudí. Štát prisľúbil preplatenie istých nákladov registrovaných odídencov, ale čo s nákladmi do času registrácie? Polícia nedokáže zaregistrovať v jeden deň všetkých. Niekedy to trvá niekoľko dní. Zatiaľ sme, našťastie, schopní riešiť najväčšie problémy a vďaka skvelým ľuďom dokážeme utečencom pomáhať. Ale štát to už mal mať zorganizované,“ doplnil Belický.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Ďalšie aktuálne témy

OBRAZOM: V Šalianskej ubytovni našlo útočisko takmer 40 utečencov
10
Galéria
Zdroj: Mesto Šaľa
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM