Správy

Šaľa na minulosť nezabúda: Pripomenula si 77 rokov od oslobodenia mesta, FOTO

Aj Šaľa si pripomenula významný deň v dejinách mesta. Usporiadali pietnu spomienku.

Ilustračný obrázok k článku Šaľa na minulosť nezabúda: Pripomenula si 77 rokov od oslobodenia mesta, FOTO
11
Galéria
Zdroj: Mesto Šaľa

Mesto Šaľa bolo oslobodené pred 77 rokmi. 31. marca preto predstavitelia mesta, okresu, Zväzu protifašistických bojovníkov a verejnosti položili veniec k pamätníku na Hlavnej ulici a pripomenuli si tento dôležitý míľnik našej histórie.

Ako informuje mesto Šaľa, viceprimátor Róbert Tölgyesi spomenul viacero zaujímavých konkrétností o oslobodení nášho mesta.

Prečítajte si tiež

Historické udalosti

„Oslobodzovanie mesta Šaľa sa začalo už 30. marca v roku 1945. Pre osloboditeľov bolo kľúčové prekonať rieku. Podarilo sa im to na niekoľkých miestach. Prví sovietski vojaci sa do mesta dostali 31. marca 1945 okolo pol piatej ráno zo strany Hetmína. Nemci síce ešte kládli odpor, v bojoch padlo niekoľko miestnych obyvateľov, 4 obytné domy boli úplne zničené a 49 čiastočne, no približne o 9.00 hodine už bolo mesto oslobodené,“ priblížil viceprimátor.

„Práve dnes si pripomíname 77 rokov od dátumu, ktorý označuje v kalendári nášho mesta jeho symbolické narodeniny. Je to datum, ktorý by si mal pamätať každý Šaľan," povedala vo svojom príhovore Alžbeta Sedliačiková, členka Zboru pre občianske záležitosti v Šali.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Ďalšie aktuálne témy

OBRAZOM: 77. výročie oslobodenie mesta Šaľa
11
Galéria
Zdroj: Mesto Šaľa
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM