Recepty ako schudnúť sú niekedy mýty
Po vianočných a novoročných oslavách zvyknú ľudia rozmýšľať nad držaním diéty, ako však upozorňujú odborníci, rady ako schudnúť sprevádzajú aj mnohé mýty.
Ako poukázala Katarína Skybová z Inštitútu redukcie a prevencie
nadváhy, jedným z nich je napríklad ten, že čím viac ovocia človek zje,
tým lepšie. „Ovocie je, samozrejme, dôležitou súčasťou zdravého
jedálnička, ale mali by sme si strážiť nielen jeho množstvo, ale i druh
ovocia a tiež stupeň zrelosti, najmä pokiaľ sa snažíme schudnúť,“
povedala Skybová.
Ozrejmila, že pri redukčnej diéte je vhodné príjem ovocia kontrolovať tak,
aby neprekročil 150 až 200 gramov denne. Ovocné dni podľa jej slov vôbec
nie sú vhodné. „Vyhýbať sa treba ovociu prezretému, konzervovanému a
sušenému, pretože obsahuje vyšší podiel jednoduchých sacharidov. Tie by
mali v redukčnom jedálničku tvoriť iba päť percent z celkového
množstva prijatých sacharidov.
Za mýtus tiež Skybová označila vynechávanie pečiva. "Vylúčenie chleba a
pečiva z jedálnička v období chudnutia nemá svoje opodstatnenie, aj keď
to niektoré diéty radia,“ poznamenala. Vysvetlila, že vhodný je chlieb a
pekárenské výrobky, ktoré majú priaznivý obsah energie i vysokú
biologickú hodnotu a dokážu dobre zasýtiť. „Chlieb a pečivo by mali byť
každodennou a pravidelnou súčasťou redukčného jedálnička bez výčitiek
svedomia.“
Upozornila, že aj keď chlieb a pečivo sú pre redukciu váhy vhodné, iné je
to s trvanlivými potravinami typu knäckebrot, ryžové chlebíky, burizóny,
cornflakes alebo raňajkové cereálie. Tie obsahujú málo vody, preto je
v nich energia viac koncentrovaná a majú tiež vysoký glykemický index.
Glykemický index ryžových chlebíkov je napríklad vyšší ako má
čokoláda. Tieto potraviny sú podľa Skybovej vhodné na rýchle doplnenie
energie po namáhavom tréningu u športovcov alebo po náročnej
fyzickej práci.
Zdroj: TASR