Peter Štrbo Rôzne

Recepty ako schudnúť sú niekedy mýty

Po vianočných a novoročných oslavách zvyknú ľudia rozmýšľať nad držaním diéty, ako však upozorňujú odborníci, rady ako schudnúť sprevádzajú aj mnohé mýty.

Ako poukázala Katarína Skybová z Inštitútu redukcie a prevencie nadváhy, jedným z nich je napríklad ten, že čím viac ovocia človek zje, tým lepšie. „Ovocie je, samozrejme, dôležitou súčasťou zdravého jedálnička, ale mali by sme si strážiť nielen jeho množstvo, ale i druh ovocia a tiež stupeň zrelosti, najmä pokiaľ sa snažíme schudnúť,“ povedala Skybová.
Ozrejmila, že pri redukčnej diéte je vhodné príjem ovocia kontrolovať tak, aby neprekročil 150 až 200 gramov denne. Ovocné dni podľa jej slov vôbec nie sú vhodné. „Vyhýbať sa treba ovociu prezretému, konzervovanému a sušenému, pretože obsahuje vyšší podiel jednoduchých sacharidov. Tie by mali v redukčnom jedálničku tvoriť iba päť percent z celkového množstva prijatých sacharidov.
Za mýtus tiež Skybová označila vynechávanie pečiva. "Vylúčenie chleba a pečiva z jedálnička v období chudnutia nemá svoje opodstatnenie, aj keď to niektoré diéty radia,“ poznamenala. Vysvetlila, že vhodný je chlieb a pekárenské výrobky, ktoré majú priaznivý obsah energie i vysokú biologickú hodnotu a dokážu dobre zasýtiť. „Chlieb a pečivo by mali byť každodennou a pravidelnou súčasťou redukčného jedálnička bez výčitiek svedomia.“
Upozornila, že aj keď chlieb a pečivo sú pre redukciu váhy vhodné, iné je to s trvanlivými potravinami typu knäckebrot, ryžové chlebíky, burizóny, cornflakes alebo raňajkové cereálie. Tie obsahujú málo vody, preto je v nich energia viac koncentrovaná a majú tiež vysoký glykemický index. Glykemický index ryžových chlebíkov je napríklad vyšší ako má čokoláda. Tieto potraviny sú podľa Skybovej vhodné na rýchle doplnenie energie po namáhavom tréningu u športovcov alebo po náročnej fyzickej práci.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM