Veronika Zeiselová Samospráva

Radnica vyzýva: Potrebujete peniaze na projekty? Zapojte sa do participatívneho rozpočtu

V rámci schváleného rozpočtu pre rok 2015 vyčlenilo mestské zastupiteľstvo časť peňazí aj na začínajúci projekt participatívneho projektu. Peniaze na aktivity pre zlepšenie svojho prostredia si môžete vypýtať aj vy.

Ilustračný obrázok k článku Radnica vyzýva: Potrebujete peniaze na projekty? Zapojte sa do participatívneho rozpočtu
Foto: Veronika Zeiselová / Zdroj: Dnes24.sk

Participatívny rozpočet je prelomovou novinkou, ktorá sa začala formovať ešte za predošlého vedenia mesta Šaľa, ale aj po zmene na najvyšších stoličkách, sa na ňu nezabudlo. O tom, ako by to malo všetko fungovať, sme vás informovali ešte začiatkom marca. Teraz prichádzajú na rad občania a ich projekty. Mesto vyzýva na ich predkladanie.

Zlepšite svoje okolie

„Proces realizácie participatívneho rozpočtu prebieha tak, že skupiny obyvateľov alebo aj jednotlivci navrhnú projekty, ktoré by si želali realizovať s cieľom skrášlenia a zlepšenia podmienok života v meste Šaľa. Sú to práve obyvatelia, ktorí navrhnú a spracujú projekt, pričom mestský úrad im bude nápomocný ako odborný poradca v tom, že vyhodnotí lokalitu v zmysle majetkových vzťahov, vhodnosť výberu lokality, reálnosť rozpočtu,“ informuje mesto Šaľa. Následne budú takto spracované nápady predložené širokej verejnosti, ktorá rozhodne o tom, ktoré projekty považuje za najpotrebnejšie, najzaujímavejšie a hodné realizácie. Nápady, ktoré získajú najširšiu podporu, budú realizované.

Projekty musia byť uskutočniteľné tento rok

Na participatívny rozpočet bolo schválených mestským zastupiteľstvom 5 000 eur v programe 12. Prostredie pre život v časti kapitálový rozpočet. „Výdavky v rámci participatívneho rozpočtu môžu byť použité najmä na obstaranie hnuteľných vecí, prípadne súborov vecí, ktoré majú samostatné technicko-ekonomické určenie, ktorých vstupná cena je vyššia ako 1 700 eur a prevádzkovo-technická funkcia je dlhšia ako jeden rok. Návrhy projektov musia byť zamerané na rozvoj a skrášlenie mesta,“ informuje radnica. „Vzhľadom k tomu, že prostriedky vymedzené na participatívny rozpočet je potrebné vyčerpať do konca roka 2015, predkladané projekty by nemali byť investície, ktoré vyžadujú povolenia v zmysle zákona 50/1976 Z.z. o územnom plánovaní a stavebnom poriadku (stavebný zákon) vzhľadom na vysokú finančnú a časovú náročnosť prípravy a procesných úkonov pred realizáciou takýchto investícií,“ uvádza sa ďalej vo výzve.

Projekty je potrebné podávať v požadovanej forme.

Foto: ilustračné

Zdroj: Mesto Šaľa

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM