Peter Štrbo Rôzne

Najväčšiu zbierku mäsožravých rastlín vystavovali v Šali

Vo Večierke vystavovali najväčšiu zbierku mäsožravých rastlín na Slovensku. Podujatie sa tešilo veľkej priazni verejnosti, nakoľko ju videlo takmer 600 návštevníkov.

Veľký dôvod na spokojnosť mali v predchádzajúcom týždni pracovníci KS Večierka, v Šali sa im totiž podarilo zorganizovať unikátnu výstavu najväčšej zbierky mäsožravých rastlín na Slovensku, ktorú mohli podľa našich informácií doposiaľ vidieť pred Šaľou len v dvoch slovenských mestách. Návštevníci našli na výstave najrôznejšie druhy mäsožravých rastlín, boli tam rody rosičky, tučnice, bublinatky, mucholapky, krčiažniky či sarancenie. Pri každom druhu boli umiestnené informačné postery, ktoré bližšie popisovali samotné rody a nechýbali tam ani rady, ako sa správne starať o tieto špecifické rastliny. Majiteľom najväčšej zbierky na Slovensku je Andrej Devečka, ktorý je vášnivým pestovateľom a kvôli mucholapkám či rosičkám precestoval už mnoho krajín, mäsožravé rastliny hľadal až v ďalekom Borneu.

Výstava bola vďaka svojej unikátnosti veľkým ťahákom pre širokú verejnosť. //„Najväčšiu zbierku mäsožravých rastlín na Slovensku videlo takmer 600 návštevníkov. Navštívili ju mnohé triedy šalianskych škôl, ale zastavovali sa tu napríklad aj zvedavci z Bratislavy,“ //zhodnotila úspešnú výstavu Katarína Gáborová, vedúca KS Večierka, ktorú veľmi prekvapilo, že o výstavu mali záujem najmä mladí. To, že sa výstava tešila veľkému záujmu sme videli na vlastné oči. Počas našej hodinovej návštevy sa vo Večierke vystriedali šalianski gymnazisti, žiačikovia prvého stupňa i škôlkari. Či starší alebo mladí, nikoho nenechali zaujímavé exponáty chladnými.

Návštevníkov najviac fascinovala mucholapka podivná pri ktorej mohli vidieť aj ukážku kŕmenia, moment, keď nemilosrdne zatvára hmyz do svojich „čelustí“. Mnohých prekvapilo, zistenie, že aj na Slovensku nájdeme mäsožravé rastliny, dokonca až 7 druhov, najmä v oblastiach Záhoria, Oravy a Liptova. Pre veľký úspech výstavy už teraz vo Večierke uvažujú o jej zopakovaní. „Určite sme radi, keď si k nám nachádza cestu čoraz viac ľudí a návštevníkov sa pokúsime prilákať aj ďalšími zaujímavými a unikátnymi podujatiami,“ doplnila na záver Katarína Gáborová.

Najväčšiu zbierku mäsožravých rastlín vystavovali v Šali
1
Galéria
Vystava_masozravych
16
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM