Na kúpaliskách v kraji prebehli kontroly: V týchto stánkoch s občerstvením našli pochybenia!
Regionálne úrady verejného zdravotníctva skontrolovali v SR od 24. júna do 4. júla 262 stánkov rýchleho občerstvenia na kúpaliskách, pričom nedostatky zistili v 62 z nich. Predstavuje to 23,6 percenta. Pochybenia boli zistené aj na kúpaliskách v našom kraji.
Hygienici v rámci celého Slovenska dokopy uložili 67 blokových pokút v celkovej sume 3 187 eur a začalo sa osem správnych konaní vo veci uloženia pokuty za 5 550 eur. Kontroly v stánkoch s rýchlym občerstvením na kúpaliskách však nekončia. Kontrolóri si na ne posvietia počas celej kúpacej sezóny.
Zoznam prevádzok v Nitrianskom kraji so zistenými nedostatkami podľa ÚVZ SR
Stánok s rýchlym občerstvením Čukotka, Thermal Kesov s.r.o., Poľný Kesov
- zmrazovanie surovín – párky, mäso,
- porušovanie osobnej hygieny zamestnancov – prstene na rukách, šperky, nalakované nechty,
- opatrenia: príkaz na stiahnutie výrobkov z obehu – vykonané ihneď.
Gejza Tóth, „Bufet ryba“, rekreačné stredisko Patince, Rad bufetov 416, Patince
- 3 nevyhovujúce vzorky pokrmov rýchleho občerstvenia – hamburger so
zeleninou, gyros s ryžou, gyros v pite – prekročený limit koliformných
baktérií,
- opatrenia: prísne dodržiavanie hygienických požiadaviek prípravy pokrmov.
Margita Kesegová, „Bufet SANTA FE“, rekreačné stredisko Patince, Rad bufetov 416, Patince
- 3 nevyhovujúce vzorky pokrmov rýchleho občerstvenia – hamburger
hydinový, vyprážaný syr s ryžou, gyros so zeleninou -prekročený limit
koliformných baktérií,
- opatrenia: prísne dodržiavanie hygienických požiadaviek prípravy pokrmov.
Renáta Pálfiová, Bufet č. 1, Termálne kúpalisko, Vnútorná okružná 19, Komárno
- 2 nevyhovujúce stery z prostredia (nôž – Enterococcus faecalis,
ruky – nadlimitný počet koliformných baktérií),
- opatrenia: prísne dodržiavanie hygienických požiadaviek prípravy pokrmov.
Renáta Pálfiová, Bufet č. 2, Termálne kúpalisko, Vnútorná okružná 19, Komárno
- 4 nevyhovujúce stery z prostredia (váha – nadlimitný počet
koliformných baktérií a Enterobacter, vnútorný priestor chladničky –
nadlimitný počet koliformných baktérií, E. coli, Enterobacter a Citrobacter
freundii, ruky 2 zamestnancov – nadlimitný počet koliformných baktérií,
Enterobacter a E. coli,
- opatrenia: prísne dodržiavanie hygienických požiadaviek prípravy pokrmov.
Ambulantný stánok rýchleho občerstvenia Margita – Ilona, Benčok Ladislav
- 1 pracovníčka bez zdravotného preukazu,
- opatrenia: prevádzkovateľ zaviazal pracovníčku predložiť zdravotný preukaz.
Reštaurácia Santé, Santovka A.N.E.S., a.s.
- nevyhovujúce stery z prostredia,
- opatrenia: prevádzkovateľ sa zaviazal dôsledne dodržiavať zásady osobnej a prevádzkovej hygieny.
Presso reštaurácia, Margita – Ilona, Miroslav Kukan
- nevyhovujúce stery z prostredia,
- opatrenia: prevádzkovateľ sa zaviazal dôsledne dodržiavať zásady osobnej a prevádzkovej hygieny.
MAYER PLUS, s.r.o. Bufet 6-tka, TK Podhájska
- pokrmy po dátume spotreby (guláš, dukátové buchtičky, plnená paprika,
dusená pečienka),
- neoznačovanie alergénov v ponuke pokrmov a GMO,
- neboli predložené dodacie listy,
- v dvoch vzorkách pokrmov prekročený počet koliformných baktérií,
- v steroch z pracovného náradia zistené: Enterobacter, E. coli, koliformné baktérie, Staphylococcus aureus –menej ako 10,
- opatrenia: odstrániť pokrmy po dobe spotreby z prevádzky, označovať alergény a GMO v ponuke pokrmov, predložiť dodacie listy od surovín v prevádzke, vykonávať správne čistenie, sanitáciu a dezinfekciu pracovných plôch a náradia v prevádzke.
LIVEX s.r.o. Bufet č. 6, TK ŠTRAND, Nové Zámky
- zamrazené polotovary a pokrmy (obaľovaný syr a rezne) pripravené
v stánku,
- nepredložené dodacie listy od surovín,
- skladovanie nezlučiteľných potravín v mrazničke,
- zamrazené a neoznačené potraviny a pokrmy dodané a pripravené ako nezamrazené,
- nepredloženie dokladov o odbornej spôsobilosti zamestnancov,
- nebola predložená evidencia sanitácie zariadení a priestorov v prevádzke,
- v steroch z pracovného náradia a rúk zamestnanca zistené: Enterobacter, koliformné baktérie, Pseudomonas aeruginosa coagul. neg.,
- opatrenia: odstrániť pokrmy a suroviny po dobe spotreby, ako aj neoznačené suroviny z prevádzky, predložiť dodacie listy
od surovín, neskladovať spolu nezlučiteľné potraviny, nezamrazovať potraviny, viesť evidenciu sanitácie zariadení a priestorov v prevádzke, vykonávať správne čistenie, sanitáciu a dezinfekciu pracovných plôch a náradia 9 a vykonávať správne umývanie rúk zamestnancov v prevádzke.
Ján Kelemen Bufet Kelemen, TK Vadaš, Štúrovo
- vypnutý teplý pult pri výdaji pokrmov a nedodržaná predpísaná teplota
pri výdaji pokrmov,
- nevedenie evidencie teploty pri výdaji pokrmov,
- nebola vedená evidencia sanitácie zariadení a priestorov prevádzky,
- vzorka pokrmu – ryža nevyhovovala pre prekročený počet koliformných baktérií,
- opatrenia: – zabezpečiť dodržanie predpísanej teploty pri výdaji pokrmov, viesť evidenciu teploty pri výdaji pokrmov, viesť evidenciu sanitácie zariadení a priestorov prevádzky, dodržiavať HACCP pri príprave pokrmov.
BVS, s.r.o. Bufet Kvetinka, TK Vadaš, Štúrovo
- nesprávne označenie surovín v mrazničke (dodané zamrazené mäso a
kuracie časti bez označenia v štátnom jazyku) nebol v prevádzke
ponechaný – odložený štítok z veľkoobchodného pôvodného
kartónového obalu surovín,
- opatrenia: zabezpečiť označenie surovín a ponechanie dokladov pre potreby vysledovateľnosti surovín v prevádzke.
Ján Juhás Bufet LUCIA, TK Podhájska
- vzorka pokrmu – ryža nevyhovovala pre prekročený počet koliformných
baktérií,
- v prevádzke v steroch z pracovného náradia zistené: Enterobacter sp, koliformné baktérie, Staphylococcus aureus – menej ako 10,
- opatrenia: dodržiavať HACCP pri príprave pokrmov, vykonávať správne čistenie, sanitáciu a dezinfekciu pracovných plôch a náradia v prevádzke.
Ida Patyová Bufet č. 4 La Rossa, TK Podhájska
- vzorka pokrmu – zemiaková placka nevyhovovala pre prekročený počet
koliformných baktérií,
- v prevádzke v steroch z pracovného náradia zistené: Enterobacter sp., koliformné baktérie, Staphylococcus aureus –menej ako 10,
- opatrenia: dodržiavať HACCP pri príprave pokrmov, vykonávať správne
čistenie, sanitáciu a dezinfekciu pracovných plôch a náradia a vykonávať správne umývanie rúk zamestnancov v prevádzke.
Občianske združenie vidím a počujem Bufet FRESH, TK Vadaš, Štúrovo
- v prevádzke v steroch z pracovného prostredia zistené: Enterobacter
sp, Klebsiela sp. Citrobacter Fr., koliformné baktérie, E. coli,
- opatrenia: vykonávať správne čistenie, sanitáciu a dezinfekciu pracovných plôch a náradia v prevádzke.
Agneša Bokorová Bufet Modrá Oáza, TK Vadaš, Štúrovo
- v prevádzke v steroch z pracovného náradia zistené: Enterobacter sp.,
koliformné baktérie, E. coli, Staphylococcus aureus – menej ako 10,
- opatrenia: vykonávať správne čistenie, sanitáciu a dezinfekciu pracovných plôch a náradia v prevádzke.
Bufet AVILEN, TK Vadaš, Štúrovo
- v prevádzke v steroch z pracovného oblečenia zistené: Enterobacter
sp., koliformné baktérie, E. coli, Staphylococcus aureus – menej ako 10,
Pseudomonas sp.,
- opatrenia: vykonávať správne čistenie, odevov, nosiť čistý pracovný odev v prevádzke.
Jozef Raučina Bufet 5-ka, TK Podhájska
- v prevádzke v steroch z pracovného náradia zistené: Enterobacter sp.,
koliformné baktérie, E. coli, Pseudomonas sp., Staphylococcus aureus –menej
ako 10,
- opatrenia: vykonávať správne čistenie, sanitáciu a dezinfekciu pracovných plôch a náradia v prevádzke.
Roland Patus Bufet Haramia, TK Vadaš, Štúrovo
- v prevádzke v steroch z pracovného náradia zistené: Enterobacter sp.,
koliformné baktérie, E. coli, Pseudomonas sp., Staphylococcus aureus –menej
ako 10, Viridujúci str.,
- opatrenia: vykonávať správne čistenie, sanitáciu a dezinfekciu pracovných plôch a náradia v prevádzke.
Stánok rýchleho občerstvenia IV., Ul. P.O. Hviezdoslava, LK Topoľčany
- nevedenie evidencie v súlade so zásadami správnej výrobnej praxe,
vrátane monitoringu dodržiavania chladiarenského a mraziarenského reťazca a
sanitácie,
- znečistené technologické zariadenie (mikrovlnná rúra, chladiace zariadenie) a umývadlá,
- v čase kontroly netiekla v umývadle tečúca teplá voda,
- odpad uložený v otvorených odpadových košoch, resp. v kartónových škatuliach,
- počas kontroly bol zistený vo fritéze zadymený stužený pokrmový tuk,
- nevhodne boli skladované párky – ako mäkký údenársky výrobok boli skladované v mrazničke,
- opatrenia: zneškodniť prepálený, zadymený tuk a neštandardne skladovaný mäkký údenársky výrobok.
Stánky rýchleho občerstvenia I, III., Ul. P.O. Hviezdoslava, LK Topoľčany
- nevedenie evidencie v súlade so zásadami správnej výrobnej praxe,
- nedodržiavanie chladiarenského reťazca (párky na hot-dog, otvorený dressing, strúhaný a krájaný syr skladované mimo chladiaceho zariadenia pri teplote prostredia cca 30°C),
- namrazená mraznička, neudržiavaná na povrchu znečistená,
- konzervárenské výrobky boli po otvorení skladované neštandardne v plechoviciach, tieto výrobky neboli označené dátumom a hodinou otvorenia,
- časť tovaru v mrazničke bola voľne uložená bez obalu (kuracie nugetky),
- časť prevádzkových priestorov bola využívaná aj ako šatňa a sklad sanitárnych prostriedkov a pomôcok,
- rozsah poskytovaných služieb nekorešpondoval s vybavením stánku (drez
na náradie, umývadlo na ruky) a v prevádzke bol zistený predaj nápojov
do skla,
- pracovníčky nepoužívali pri manipulácii s nebalenými potravinami pokrývku vlasatej časti hlavy ani jednorazové rukavice,
- vetracie otvory neboli opatrené snímateľnými sieťkami,
- odpadové koše neboli uzatvárateľné,
- opatrenia: zneškodniť neštandardne skladovaný mäkký údenársky výrobok, syry, dressing a konzervárenské výrobky.
Stánok s rýchlym občerstvením II., ul. P.O. Hviezdoslava, LK Topoľčany
- znečistené steny s čiastočne znehodnotenou omietkou,
- časť podlahy mala znehodnotenú povrchovú úpravu,
- odpad bol skladovaný v otvorených nádobách,
- pri teplote prostredia bol skladovaný tovar, ktorý si vyžadoval chladiarenské podmienky (otvorený kečup, toping),
- tieto výrobky neboli tiež po otvorení označené dátumom a hodinou otvorenia,
- v mrazničke bol skladovaný hydinový polotovar, ktorý si vyžadoval podmienky chladeného skladu,
- opatrenia: zneškodniť neštandardne skladovaný mäsový polotovar ako i otvorené výrobky skladované pri teplote prostredia.
Foto: ilustračné