Peter Štrbo Rôzne

Kresťania dnes slávia jeden z najväčších sviatkov - Narodenie Pána

Sviatok Narodenia Pána, ktorý je jedným z najväčších sviatkov cirkevného roka, slávia dnes kresťania na Slovensku i vo svete.

Pripomínajú si udalosti v Betleheme, meste asi osem kilometrov južne od Jeruzalema, kde sa podľa tradície v jaskyni za mestom pred vyše 2000 rokmi narodil Ježiš. Práve sem prišli kvôli sčítaniu obyvateľstva Jozef z Nazaretu so svojou snúbenicou Máriou.
Veriaci kresťania sa v dnešný sviatok zúčastňujú na slávnostných bohoslužbách, modlia sa za porozumenie a pokoj vo svete, tešia sa z radostnej spomienky na príchod Vykupiteľa na svet. V niektorých katolíckych kostoloch sa v tento deň popoludní zvyknú konať jasličkové pobožnosti pre deti alebo betlehemské hry.
Slávnosť Narodenia Pána sa slávi s vigíliou a oktávou. Vianočné obdobie však pokračuje aj po ôsmich dňoch a končí sa nedeľou po Zjavení Pána (Troch kráľov). Do reformy cirkevného kalendára v roku 1969 sa končilo až 2. februára.
Presný dátum narodenia Ježiša Krista nie je známy. Biblický základ Vianoc možno nájsť v Evanjeliu podľa Lukáša. Slávenie Narodenia Ježiša 25. decembra je prvý raz historicky doložené v roku 336 v Ríme. Podľa jednej z hypotéz tento dátum vychádza z toho, že 25. marca sa všeobecne slávil sviatok Zvestovania Pána, keď archanjel Gabriel zvestoval Márii, že bude Kristovou matkou. Iná hypotéza hovorí o pokresťančovaní a novej interpretácii rímskeho pohanského sviatku narodenia Slnka.
Od 6. storočia na sviatok Narodenia Pána kňaz celebruje tri sväté omše: polnočnú (utiereň), rannú (pastiersku) a slávnostnú dennú. V Ríme pápež zvykol slúžiť polnočnú v Bazilike Panny Márie Snežnej pri jasličkách, rannú v gréckom Chráme sv. Anastázia a slávnostnú dennú v Bazilike sv. Petra.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM