Rôzne

Jozef Belický o riadení Šale počas pandémie: Mnohí ľudia ukázali svoju lepšiu tvár

Od komunálnych volieb prešli už tri roky. Rovno dva z nich boli poznačené pandémiou. Ako zhodnotil situáciu v meste primátor Šale?

Ilustračný obrázok k článku Jozef Belický o riadení Šale počas pandémie: Mnohí ľudia ukázali svoju lepšiu tvár
Zdroj: Mesto Šaľa

Šaľa mala od roku 1990 už piatich primátorov. Ten aktuálny zastáva funkciu od roku 2014.

Do ďalších komunálnych volieb zostáva necelý rok. Zaujímalo nás, ako primátor Jozef Belický hodnotí svoje funkčné obdobie, z ktorého dva roky ovplyvnila pandémia.

Ako sa mesto Šaľa popasovalo s pandémiou? Aký mala vplyv na chod mesta?

Pandémia ovplyvnila celý svet, Slovensko, nevynímajúc Šaľu. Samozrejme najviac ovplyvnila kultúru. Nedokázali sme ľuďom pripraviť toľko, koľko by si zaslúžili. Podarili sa len dve kľúčové podujatia – Víno Terra Wag a Šalianske hody. Iné sme jednoducho nevedeli uskutočniť pre pretrvávajúce protipandemické opatrenia. Prejavilo sa to aj v oblasti športu. Tradičné športové podujatia, súťaže sme nemohli zorganizovať. Dotklo sa to aj sociálnej oblasti, veď bola obmedzená činnosť klubov seniorov, mali sme sprísnené režimy v domovoch dôchodcov.

Čo sa týka našich investičných zámerov, aj tam sa spomalili niektoré veci. Teraz riešime napríklad predstaničný priestor, ktorý už mal byť dávno v inom štádiu riešenia. Jednoducho trvale niekde nepracujú ľudia kvôli covidu, tak sa tie procesy automaticky spomaľujú. Do toho všetkého prišlo k zvýšeniu cien stavebných materiálov. Opäť s tým spomalili procesy, pretože diela, ktoré sme začali súťažiť, museli sme odvolať, znovu vysúťažiť. To je prípad plavárne.

Celé to trvalo tak dlho aj preto, lebo sme mali problém s tým, že cena ocele výrazne stúpla.

Ostatné veci, súvisiace s chodom mesta a úradu, sme zabezpečovali kontinuálne, ako za iných okolností. Čo sa týka služieb pre obyvateľov, tam sme mali obmedzenie len vo februári. Snažili sme sa, aby obyvatelia čo najmenej pociťovali, že niečo nie je v poriadku.

V školstve sme mali obmedzenia, veď prváci, na základných aj stredných školách, de facto ani nenastúpili do školy. To sú straty, ktoré sa ani nedajú nahradiť. Aj tie posledné ročníky boli veľmi postihnuté, ktoré sa rozhodovali o budúcom povolaní. To sa všetko nahrádzalo online vyučovaním, ale povedzme si úprimne, online vyučovanie sa ani nemôže priblížiť k reálnemu. Snažili sme sa urobiť maximum, ale ani maximum nestačí k tomu, aby to pripomínalo normálny život v tomto meste.

Podnikatelia v Šali zatvorili alebo postupne zatvárajú prevádzky, mnohé z nich neprežijú a neobnovia svoju činnosť. Ak by pandémia pokračovala ďalej, bude im mesto nápomocné?

S podnikateľmi mesta komunikujeme veľmi ústretovo. Podporujeme všetky podnikateľské aktivity, ktoré zlepšujú tunajší život, pomáhajú rozvoju alebo jednoducho pozitívne ovplyvňujú život v našom meste. Zánik prevádzok či ich ohrozenie sa týka najmä gastroprevádzok, pretože stravovanie je to, čo je systematicky opatreniami likvidované. Jednej prevádzke, ide konkrétne o hotel s reštauráciou, sa stalo žiaľ, že zatvorili a už nikdy neotvoria. Ostatným prevádzkam v nejakom režime sa darilo prežiť. Ale som si úplne istý, že to bude mať dopad na ich budúcnosť. V roku 2020 sme odpustili poplatky za terasy. V tomto roku sme prerušili výber daní za rozvoj. Od budúceho roka ho zavádzame síce naspäť, ale je to v nižšej miere, ako tomu bolo pôvodne. Snažíme sa napomôcť tomu, aby život v meste nezastal. Ak budeme mať možnosť, určite budeme nápomocní podnikateľom.

Čo pozitívne priniesla pandémia a ako zhodnotil posledné tri roky vo funkcii primátor Jozef Belický? Dočítate sa to na druhej strane!

Prečítajte si tiež

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM