Správy

Hasiči varujú celý okres Šaľa: Hrozí nebezpečenstvo vzniku požiaru!

Leto so sebou prinieslo vysoké teploty a sucho. Hasiči preto vydali varovanie, ktoré sa týka aj nášho okresu.

Ilustračný obrázok k článku Hasiči varujú celý okres Šaľa: Hrozí nebezpečenstvo vzniku požiaru!
Zdroj: Rastislav Búgel

Hasičský a záchranný zbor SR vyhlásil čas zvýšeného nebezpečenstva vzniku požiaru. S vysokými teplotami a suchom sa aj zvýšilo riziko.

Hasiči dvihli varovný prst aj pre okres Šaľa. Čas zvýšeného nebezpečenstva vzniku požiaru tam platí od 24. júna.

Čas zvýšeného nebezpečenstva vzniku požiaru bol na území Nitrianskeho kraja vyhlásený aj v okresoch: Komárno (od 19.6.), Nové Zámky (od 19.6.), Levice (od 17.6.) a Nitra (24.6.).

Hasiči vysvetlili dôvody, pre ktoré došlo ku vyhláseniu času zvýšeného nebezpečenstva vzniku požiaru.

Jedná sa hlavne o suché a teplé počasie trvajúce najmenej päť po sebe nasledujúcich dní, zvýšený výskyt požiarov lesa alebo trávnatých porastov v priebehu troch po sebe nasledujúcich dní a „ak požiarne nebezpečenstvo v lesoch na príslušnom území dosiahlo aspoň stupeň vysoké požiarne nebezpečenstvo v lesoch podľa stanovenia stupňa požiarneho nebezpečenstva v lesoch Slovenským hydrometeorolo­gickým ústavom.“

Slovensko aktuálne

Počas vyhláseného času zvýšeného nebezpečenstva vzniku požiaru treba dodržiavať niekoľko zákazov.

Zakazuje sa fajčiť a odhadzovať horiace alebo tlejúce predmety na miestach so zvýšeným nebezpečenstvom vzniku požiaru a rovnako by sme na týchto miestach nemali používať otvorený plameň

Samozrejmosťou je dodržiavanie zákazu vypaľovania bylín, kríkov, stromov a spaľovania horľavých látok na lesných pozemkoch, pre ktoré je vyhlásený čas zvýšeného nebezpečenstva vzniku požiaru a v ich ochrannom pásme.

„Okresné riaditeľstvo môže uložiť pokutu právnickej osobe a podnikajúcej fyzickej osobe, ktorá poruší povinnosť ustanovenú v tomto zákone až do výšky 16 596 eur, fyzickej osobe môže byť pri previnení uložená pokuta do výšky 331 eur," informoval prostredníctvom sociálnej siete Hasičský a záchranný zbor.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Prečítajte si tiež

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM