Martin Bohunický Kultúra

Digitalizácia kina: Záležitosť sa pohla správnym smerom

Digitalizácia kina v Šali naberá reálne kontúry. Je možné, že budúci týždeň už bude na stole zmluva s dodávateľom.

Ilustračný obrázok k článku Digitalizácia kina: Záležitosť sa pohla správnym smerom
Foto: Monika Földešiová

Nekonečný príbeh ohľadom digitalizácie kina v Šali konečne smeruje ku konkrétnym riešeniam. Faktom je, že mesto má v momentálnej situácií len dve možnosti – kino digitalizovať alebo ho nechať postupne zaniknúť. Aj vzhľadom na to, že zrušením kina by Dom kultúry stratil výraznejšie využitie, mnoho poslancov sa snaží projekt digitalizácie presadiť. Bez neho totiž hrozí, že Dom kultúry postupne schátra.

Preto sa podnikli určité kroky. Digitalizácia nie je podľa zainteresovaných náročný proces, v záverečnej fáze ide už len o nákup dvoch-troch zariadení, no v cene presahujúcej 100-tisíc eur a to bolo doposiaľ kameňom úrazu. Mesto už vybralo dodávateľa a celý proces digitalizácie kina by mal byť vykrytý sumou 110-tisíc eur. Financovanie je rozdelené na dve etapy. Prvá, tohtoročná, zaväzuje mesto uhradiť platbu vo výške 45-tisíc eur. A týmito peniazmi mesto v súčasnosti disponuje. Problémom však môže byť realizácia druhej etapy.

Dofinancovanie v budúcom roku čiastkou 65-tisíc eur stále vyriešené nie je. Všetci zainteresovaní však veria, že napokon sa všetko dotiahne do úspešného konca. Peniaze sa naďalej hľadajú aj v súkromnom sektore. Veľkým lákadlom pre sponzorov môže byť fakt, že len pri súčasnej návštevnosti kina je investícia návratná do troch rokov. Navyše, keďže v mnohých mestách hlásia po digitalizácií zvýšený záujem aj o 100 %, je veľký predpoklad, že investícia bude vrátená ešte skôr. Ďalšie peniaze chce mesto získať „verejnou zbierkou“. Na vianočných trhoch budú pravdepodobne v predaji tričká, ktorých kúpou podporíte práve digitalizáciu kina.

Ďalšou variantou je spolupráca s okolitými obcami. Obce, ktoré by boli ochotné sa na digitalizácií finančne podielať, by pre svojich obyvateľov mohli poskytnúť napríklad aj zľavy na vstupom. V súvislosti s tým sa hovorí aj o zriadení tzv. regionálnej karty po vzore mestských kariet. K tejto téme už prebehli aj prvé rozhovory, starostovia obcí sú téme naklonení, oficiálnejšie debaty by sa mali otvoriť v najbližšej dobe.

Vzhľadom na pokroky nie je vylúčené, že zmluva s dodávateľom sa objaví už na najbližšom zasadaní mestského zastupiteľstva. O ďalšom vývoji situácie vás budeme informovať.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM