Tlačové správy

Deň D ako sa patrí alebo ako si užiť vlastnú svadbu bez stresov: Mladá dekoratérka Aneta a jej tím vedia, ako na to!

Svadobné zvony bijú tento rok nie jednej nitrianskej kráske. Pre väčšinu snúbencov musí byť ich deň D podľa ich predstáv, nepodarí sa im však vždy zostať v hraniciach plánovaného rozpočtu. Ako ušetriť a na čo si dávať pozor pri organizovaní svadby, radí dekoratérka Aneta.

Ilustračný obrázok k článku Deň D ako sa patrí alebo ako si užiť vlastnú svadbu bez stresov: Mladá dekoratérka Aneta a jej tím vedia, ako na to!
Zdroj: Dnes24.sk

Aneta Sabová spolu so svojim kreatívnym a šikovným tímom kolegov robí radosť predovšetkým budúcim pani manželkám a manželom už niekoľko rokov tak, aby si svoj výnimočný deň užili bez starostí a s úsmevom na tvári. A taký môže byť aj ten váš.

O čom je podľa vás svadba?
Svadba je veľká oslava. Doslova. Je to oslava lásky a spoločného života dvoch ľudí. Preto by snúbenci mali prenechať starosti na iných a jednoducho si tento deň poriadne užiť. Samozrejme každý by chcel, aby mu vyšlo všetko podľa jeho predstáv. No ako sa hovorí, čo sa má stať, sa stane, tak si v ten deň už nerobte starosti s ničím, uleteného holuba z klietky už aj tak nechytíte a z krájania „objedenej“ svadobnej torty môžete spraviť úsmevný príbeh pre vaše deti.

Čo je teda vašou úlohou a na čo sa s tímom zameriavate?
Podstatnú časť našej práce v La Bella Idea tvoria svadby, či už výzdoba v našej réžii alebo prenájom inventáru. Máme však aj stálych klientov na plesovú sezónu a radi pripravujeme aj oslavy a jubileá, kedy sa dá vymýšľať aj iná výzdoba a dekorácie ako tie svadobné.

Ako dlho sa už tomu venujete?
Ja som v podstate vyrastala v takej tvorivej rodinke. Mamina, staršia sestra a nakoniec aj ja sme vždy na sviatky vymýšľali nejaké zaujímavé a iné ozdoby, dekorácie. Neskôr som v reštaurácii svojho kamaráta pričuchla aj k výzdobe tohto druhu slávností. Najskôr ako záľuba a pomoc známym, neskôr sa z toho vykľul biznis. Keďže môj teraz už manžel je tiež veľmi tvorivý a zručný typ, po vysokej škole a úvahách o vlastnej svadbe sme sa rozhodli, že to skúsime v tomto odbore. A od vtedy prešli 3 roky. To, že sme v podstate ešte stále v začiatkoch, neberiem ako nevýhodu, práve naopak, sme mladí, tvoriví, „neokukaní“, plní nápadov a nebojíme sa nových vecí.

Čo je dnes in a naopak, čo sa už na svadbách „nenosí“?
In sú teraz hlavne už spomínané chiavari stoličky. Inak sú možnosti neobmedzené, tak ako v móde aj v štýle svadobných výzdob si každý môže zvoliť, čo sa mu páči. Či už vintage, retro, romantika, luxus, tématická výzdoba.. v súčasnom prevedení, s vkusom.
Čo sa „nenosí“ sú preplnené stoly. Na čo vám je krásna výzdoba, keď ju „zabijete“ množstvom fliaš, zákuskov, pagáčov a podobne. Prvý dojem, kým je všetko pekne naaranžované a čisté, to si všetci zapamätajú.
S akými netradičnými či bláznivými požiadavkami klientov ste sa stretli? S takýmito úplne netradičnými požiadavkami sme sa ešte nestretli. Skôr ide ozaj o rôznorodé predstavy, jedni nechcú vôbec sviečky, druhí zase kvety, tretí naopak by chceli všetko čo vidia, farebné konfety k elegantnej výzdobe, kombinovanie nekombinovateľné­ho, …

Čo by ste poradili mladým snúbencom pred ich veľkým dňom? Načo brať pri organizovaní svadby najväčší dôraz?
Naozaj úprimne môžem povedať, že ak si chcú tento deň užiť, nech prenechajú starosti s výzdobou na svadobnú agentúru a ak majú možnosť, nech si zvolia fotenie v iný deň. V deň svadby potom nebudú mať iné starosti len byť krásni a šťastní.
Viem, že niekedy sa to nedá, ale je ideálne zabezpečiť si všetko dostatočne včas a vyhnúť sa tak stresom posledný týždeň. Všetkým sa vyhovieť nedá, vždy sa nájde niekto nespokojný. Ale medzi základ patrí myslieť na celiatikov, vegetariánov, abstinentov, malé deti a podobne. A ešte aby si dali záležať, aby sa odfotili s každým, po svadbe každý čaká na fotky a hostí zamrzí, keď sa niekto nedočká..

Aké služby a produkty ponúkate v agentúre La Bella Idea svojim klientom práve na svadbu?
Naše služby zahŕňajú výzdobu interiéru, prípadne exteriéru, sály a svadobných stolov, výzdobu kostola alebo prípravu nezabudnuteľného sobášu pod holým nebom, kvetinové dekorácie vrátane kytice pre nevestu a pierka pre ženícha, výzdobu svadobného auta. Samozrejme sa dajú tieto služby objednať aj samostatne. Vieme poradiť a odporučiť, prípadne zabezpečiť aj iných dodávateľov ako cukrárku, fotografa, kameru, hudbu, tlačoviny, darčeky pre hostí.

Okrem toho ponúkame prenájom inventáru a konzultáciu, ak sa nevesta rozhodne pre svojpomocnú výzdobu. K dispozícii máme krásny drevený altán vhodný na sobáš napríklad v parku alebo na záhrade, okrúhle stoly, stand by stolíky, v súčasnosti veľmi obľúbené chiavari stoličky, univerzálne saténové návleky, saténové stuhy na stoličky a stoly v rôznych farbách, množstvo rôznych váz a svietnikov, 5-ramenné svietniky, lampáše a iné dekorácie, zrkadlá na stoly okrúhle o priemere 30 cm a hranaté 30×120 cm, nádoby na candy bar, čokoládová fontána a iné príslušenstvo.

Tých agentúr je v našom regióne dosť, v čom by ste povedali, že sa odlišujete?
Ťažko povedať, čím sa odlišujeme od iných svadobných agentúr, nechcem nikoho osočovať ani znevažovať prácu druhých. Kľúčom k plánovaniu nádhernej svadby alebo oslavy, bez ohľadu na jej veľkosť, je efektívna organizácia a starostlivá pozornosť k detailom. Detaily robia celok a na tých si dávame záležať. Snažíme sa vymyslieť vždy niečo nové, sledujeme čo letí u nás, ale hlavne trendy v zahraničí, lebo tam všetko vždy išlo trochu rýchlejšie. Radi si vypočujeme predstavy snúbencov, vložíme tam kúsok seba a navrhneme výzdobu. Sme otvorení všetkým aj bláznivým nápadom, lebo ako som už raz povedala, s dostatkom vkusu a citu môže dokonca napríklad aj zvierací motív na svadbe vyzerať dobre. Snúbencom venujeme toľko času, koľko je potrebné, aby sme spolu vymysleli to pravé pre nich.

Majú snúbenci rátať aj so siahnutím hlbšie do vrecka, keď sa rozhodnú pre voľbu agentúry?
Tak by som to nepovedala. Sú dve možnosti. Buď sa snúbenci rozhodnú pre výzdobu vo vlastnej réžii, kedy všetko, čo potrebujú, musia aj tak kúpiť. Rôzne látkové a dekoračné materiály, sviečky, obrúsky kúpia v svadobných alebo iných obchodoch za ďaleko vyššiu cenu, ako by bol prenájom od svadobnej agentúry. Majú síce pocit, že je to ich, ale nakoniec to aj tak skončí v škatuli niekde v pivnici.

Alebo si za tie isté peniaze požičajú inventár od svadobnej agentúry, no výzdobu si tým pádom môžu dovoliť bohatšiu. A cena za realizáciu výzdoby určite stojí za ušetrený čas, nervy a starosti. A práve vďaka tomu si snúbenci aj rodičia môžu svadobný deň naozaj užiť.

A ako hlboko treba siahnuť do vrecka, teda záleží hlavne od požiadaviek klienta.

Od čoho teda konkrétne? Poskytujete aj nejaké zľavy?
Suma závisí hlavne od veľkosti svadby, počtu osôb. Od náročnosti a požiadaviek klienta, zvolených dekorácií, kvetinovej výzdoby. Zľavy dávame pri nejakých príležitostiach, napríklad, kto si naše služby objednal na poslednom ročníku Svadobné dni & Beuaté na Agrokomplexe v Nitre, bude mať na výzdobu od nás zľavu 10%.

Môžu klienti využiť len čiastkové služby, alebo robíte len komplexné balíky?
Klienti si samozrejme môžu vybrať to, čo potrebujú, či už v rámci výzdoby alebo prenájmu. Balíky práveže nerobíme vôbec, najlepšie je, keď si klienti vyberú to, čo skutočne chcú a čo sa im páči. Ku každej svadbe pristupujeme individuálne, aby bola výnimočná presne tak, ako je výnimočný každý pár snúbencov.

Máte aj kamennú prevádzku?
Máme svoj priestor, kde sa stretávame s klientmi, aby sme si sadli, povedali si, aké sú očakávania a aké možnosti, vybrali, čo sa im páči, všetko si môžu pozrieť. Vieme nadekorovať ukážkový stôl, aby mali lepšiu predstavu. A to všetko samozrejme bez akéhokoľvek záväzku. Až následne sa rozhodnú, či si pre vytvorenie ich špeciálneho dňa vyberú práve nás.

Svadba je dnes hlavne o peniazoch, a snúbenci sa snažia šetriť, kde sa dá. Skúste im poradiť, kde sa šetriť oplatí a kde nie, prípadne – ako ušetriť.
Najdôležitejšie je určiť si priority, teda vybrať si pár vecí, ktoré sú pre nich dôležité a ktoré spravia dojem.. Určite si treba spraviť prieskum cien (priestor, hostina, výzdoba, hudba, fotograf, kamera,..) a aké služby odzrkadľujú, niekedy si za dobré človek proste musí zaplatiť, ale určite sa dá nájsť kvalita za primeranú cenu. Nie že by som bola lakomá, alebo niekomu nedopriala, ale ja osobne by som ušetrila na výslužkách. Zákuskov tam treba viac ako na celú svadbu. A ušetril by sa aj čas a starosti s ich roznášaním pred svadbou. V posledných rokoch sa k nám vkradol pekný zvyk – darčeky pre hostí, milá maličkosť, ktorá poteší každého a v niektorých prípadoch zostane aj peknou pamiatkou. A väčšinou sa ujde domov každému z množstva tort. Naozaj je potrebné baliť ešte aj zákusky? Ale viem: „Je to zvyk, patrí sa to, čo si o nás pomyslia…“ a u nás si rodičia tiež nakoniec presadili svoje :)

Mnoho snúbencov skúša aj vlastné dekorácie, vlastnú výzdobu, domácu výrobu, nápady, … nekazí vám to tak troška biznis?
Ak je niekto naozaj zručný, prípadne má nejaké skúsenosti, dostatok času a šikovných rúk k dispozícii, vie si výhodne zohnať potrebné veci, a stojí mu to za ten stres, tak prečo nie? No veľmi sa to ani nedá. Ok, ak máte svadbu v kultúrnom dome, kde si môžete chystať všetko celý týždeň. Ale v zariadeniach s bežnou prevádzkou, kam môžete prísť až v sobotu o určenej hodine, si to ani nechcem predstaviť. Bolo by to na úkor nevesty aj výzdoby. A či to kazí biznis? Neviem, našťastie si na nedostatok roboty sťažovať nemôžem. Skôr sa nám túto sezónu stávalo, že bol viackrát záujem o už obsadené termíny. Dokonca sme zvažovali aj výzdobu inej svadby na termín našej vlastnej :)

Ponúkate aj služby ako koordinátori?
Rozmýšľali sme aj o tejto službe, ale zatiaľ sme sa rozhodli nezaradiť ju do ponuky. Možno niekedy v budúcnosti.

Na stránke máte aj blog, čomu sa v ňom venujete?
Ako som už spomínala, súčasťou našej práce je sledovanie nových trendov, nielen vo svadobnej výzdobe, ale všetkého, čo k svadbe patrí. Blog bol vytvorený s cieľom predstavovať tieto trendy a inšpirácie, zaujímavé články, fotky, nápady či návody. Lebo nás to baví, lebo je veľa krásnych vecí a vy nemôžete mať alebo spraviť všetky. Tak máte potrebu na ne aspoň ukázať prstom „aha, toto je pekné“. Žiaľ, alebo chvalabohu, popri práci nezostáva veľa času a energie na písanie a dopĺňanie článkov, koľko som si predstavovala. Ale určite budú postupne pribúdať.

Viac info na http://www.labellaidea.sk/

(PR) – Za obsah aj fotografie zodpovedá objednávateľ tejto tlačovej správy.

La Bella Idea svadobná agentúra
40
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM