Peter Štrbo Rôzne

Budúci rok bude pre samosprávy zložitý

Samosprávy na Slovensku by budúci rok z hľadiska rozpočtu mali zvládnuť, bude to však náročný rok. Potvrdil to dnes šéf Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) Jozef Dvonč po rokovaní Rady ZMOS, ktoré sa dnes skončilo na Štrbskom Plese.

„Bude to predmetom rokovania Národnej rady SR pri schvaľovaní rozpočtu, je tam dohoda vo viacerých oblastiach. Zostane v platnosti systém financovania cez dane z príjmu fyzických osôb s tým, že bude obmedzená táto suma na 1,263 miliardy eur,“ uviedol Dvonč. Niektoré opatrenia súvisia aj so sociálnou oblasťou, na dofinancovanie sociálnych domov je podľa neho dohodnutých 20 miliónov eur. „Bolo to dosť kladne hodnotené počas Rady MOS, keďže je zrušený daňový mix, je tá suma zhruba o 6–7 % vyššia ako v tomto roku,“ vysvetľuje Dvonč. Samosprávy však nedostanú celý podiel z daní z príjmu fyzických osôb, ktorý by mali dostať, ale budú môcť disponovať určitou časťou, ktorá je lepšia ako v tomto roku. Budúci rok bude zložitý a náročný, ale samosprávy by ho mali zvládnuť. //„Je dobré, že nejdeme do dobrodružstva, ktoré sa volá daňový mix, že minister financií ustúpil od svojej predstavy a ponechal systém financovania, ktorý sme spustili v roku 2004,“ konštatoval podpredseda ZMOS Michal Sýkora. Prehodnocovať sa však bude ešte percentuálne prerozdelenie prostriedkov z dane z príjmu fyzických osôb medzi samosprávy, územné celky a štát. //„Osobne si myslím, že ten rok 2012 bude zložitý, súvisí to aj s čerpaním európskych fondov, tam je problém s preplácaním faktúr, mestá a obce si berú úvery, komplikujú si život, je problém s prefinancovaním ďalších vecí,“ doplnil Sýkora. K tomu tiež pribudne problém so zvyšovaním nezamestnanosti, ktoré samosprávy podľa Sýkoru nevedia ovplyvniť.

V budúcom roku by sa nemala radikálne zvyšovať daň z nehnuteľností. „Minister financií deklaroval, že ju máme zvýšiť o viac ako 5 %, pretože táto daň je na Slovensku nízka, my sme tvrdili, že na to treba ísť postupným spôsobom. Ísť pred ľudí a povedať, že budete platiť za daň z nehnuteľností o 50 % viac, to je podľa nás nereálne,“ zdôraznil Sýkora. ZMOS tiež apeloval na poslancov NR SR, aby v opätovnom rokovaní neschválili novelu zákona o miestnych daniach. „Tento zákon by nám mal pomôcť, my nemáme presvedčenie, že táto novela nám ide pomôcť. My sa bez nej zaobídeme, novela nemá dopad na štátny rozpočet, má dopad na rozpočty miest a obcí, my takúto novelu nepodporujeme,“ uzavrel Sýkora.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM