Nikoleta Kováčová Rôzne Správy

Takmer MILIÓN Slovákov ohrozených CHUDOBOU! Nitriansky kraj je na tom žalostne

OSN vyhlásila v roku 1992 17. október za Svetový deň boja proti chudobe. Vlani ohrozovala 17,6 % obyvateľov Slovenska.

Ilustračný obrázok k článku Takmer MILIÓN Slovákov ohrozených CHUDOBOU! Nitriansky kraj je na tom žalostne
Zdroj: www.pexels.com

Počet aj podiel osôb, ktoré boli v roku 2023 ohrozené rizikom chudoby alebo sociálneho vylúčenia, medziročne stúpol o 55-tisíc, vyplýva to z výsledkov zisťovania o príjmoch a životných podmienkach domácností, ktoré každoročne realizuje Štatistický úrad SR.

Najväčší nárast v Nitrianskom kraji

Podľa Štatistického úradu SR bolo najvýraznejšie medziročné zhoršenie situácie zaznamenané v Prešovskom a Nitrianskom kraji. „V oboch regiónoch sa počet a podiel ľudí ohrozených chudobu alebo sociálnym vylúčením zvýšil o viac ako 2 percentuálne body resp. o takmer 20-tisíc osôb,“ uvádza úrad.

Pokiaľ ide o ostatné regióny, najviac chudobných ľudí, podľa prieskumov Štatistického úradu SR, je dlhodobo v Prešovskom kraji. „Chudobe v tomto regióne minulý rok čelil približne každý štvrtý obyvateľ,“ uvádza sa v správe. Vysoké podiely nad úrovňou 20 % boli aj v Banskobystrickom a Košickom kraji.

Zdroj: Štatistický úrad SR

Odborníci uvádzajú, že z hľadiska výskytu chudoby sú ohrozenejšie domácnosti s deťmi než domácnosti bez detí, a to až 1,5-násobne. Najčastejším problémom všeobecne je nízky príjem.

„Na Slovensku je najviac ľudí ohrozených tzv. príjmovou chudobou,“ píše v správe Štatistický úrad SR.

461 eur na mesiac

Národná hranica chudoby bola u nás v roku 2023 stanovená pre jednočlennú domácnosť na rok 5 528 EUR, čo predstavovalo hodnotu 461 eur na mesiac. Pod jej hranicou vlani na Slovensku žilo 14,3 % osôb, čo je približne 766-tisíc obyvateľov. Oproti roku 2022 sa ich počet zvýšil o 32-tisíc.

Prečítajte si tiež:

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM