Správy

Drahovce spísali petíciu proti VETERNÉMU parku: Žiadajú Biskupstvo Nitra, aby zasiahlo

Na cirkevných pozemkoch pri Drahovciach chce SPP postaviť sedem veterných turbín. Odporcovia spisujú petíciu a vyzývajú Biskupstvo Nitra, aby zasiahlo.

Ilustračný obrázok k článku Drahovce spísali petíciu proti VETERNÉMU parku: Žiadajú Biskupstvo Nitra, aby zasiahlo
Zdroj: TASR/Dano Veselský

Na ploche takmer 300 hektárov pri obci Drahovce pri Piešťanoch plánuje Slovenský plynárenský priemysel (SPP) postaviť veterný park.

Počíta s realizáciou siedmich veterných turbín s celkovým inštalovaným výkonom do 50,4 MW. Práce by mali podľa zámeru, zverejnenom na informačnom portáli rezortu životného prostredia, začať v roku 2025.

SPP si vybral na realizáciu 36 parciel o celkovej výmere 2 967 401 štv­orcových metrov vo vlastníctve Rímskokatolíckej cirkvi, biskupstvo Nitra.

Prečítajte si tiež

Spísali petíciu

Zverejnený zámer SPP má v obci podľa slov starostu Miroslava Ledeckého priaznivcov i odporcov, ktorí sa podujali podpisovať petíciu.

Petičný výbor a signatári petície žiadajú Biskupský úrad v Nitra ako vlastníka pozemkov a poslancov obecného zastupiteľstva obce Drahovce o vyslovenie nesúhlasu s výstavbou veterného parku v katastri obce Drahovce.

„Dotknutá obec podľa zámeru je obec Drahovce, pritom viac negatív spôsobených veternými turbínami budú znášať občania iných obcí – Veľké Kostoľany, Dubovany, Veselé, Rakovice, Borovce, ktorým park neprinesie žiadne pozitíva. Tieto obce sú pritom už dnes zaťažené blízkosťou JE Jaslovské Bohunice. Okrem občanov priľahlých obcí sú priamo dotknutí aj majitelia priľahlých pozemkov – pásmo podzemných vibrácií (470m), ktoré ovplyvňuje život v pôde, presahuje hranice veterného parku,“ uvádza petičný výbor s tým, že petíciu podporilo vyše 1 800 občanov.

Stanovisko Biskupstva Nitra

Ako sa postaví Biskupstvo Nitra k zámeru a petícii občanov? „Nitrianske biskupstvo vydalo predbežný súhlas, resp. podpísalo zmluvu o budúcej nájomnej zmluve. Len na takomto podklade vie vôbec SPP začať niečo riešiť, hoci táto zmluva im ešte negarantuje, že by vôbec mohli takýto park vybudovať,“ vysvetlil hovorca Nitrianskeho biskupstva Tibor Ujlacký.

Postoj starostu

Starosta obce Ledecký je, ako povedal pre TASR, naklonený environmentálnym projektom. Páčia sa mu veterné parky v susednom Rakúsku a vidí zmysel aj v budovaní spaľovní odpadu. „Aj tam zoberiem pozrieť našich poslancov,“ povedal.

Kladie si otázku, prečo takéto projekty u susedov dostávajú zelenú a na Slovensku to nejde. Pri veternom parku pri ich obci preto takisto vidí výhody, ale o možnosti umiestniť ho v extraviláne obce rozhodne poslanecký zbor. Ide totiž o zmenu územného plánu, čo je dlhodobejší proces.

Veterný park má slúžiť na výrobu elektrickej energie a jej vyvedenie do verejnej elektrizačnej sústavy. Hlavným pozitívom zámeru podľa investora je splnenie záväzku SR na splnenie cieľa do roka 2050 dosiahnuť uhlíkovú neutralitu a podporiť využívanie obnoviteľných zdrojov energie (OZE). Napojenie na verejnú elektrizačnú sieť bude realizované podzemným vedením, do projektu plánuje vložiť viac ako 63 miliónov eur.

Prečo Drahovce?

Za výber danej lokality hovorí podľa zámeru potenciál vetra v danej lokalite s priemernou rýchlosťou 6,9 metra za sekundu, lokalita je hodnotená v rámci Slovenska ako veľmi vhodná pre lokalizáciu veterných parkov a nie je súčasťou žiadneho chráneného územia národnej sústavy ani sústavy Natura 2000. Najmenšia vzdialenosť veternej turbíny od objektov bývania má byť zhruba 930 metrov.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Mohlo by vás zaujímať

Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM