Palic Palic Rôzne

Zlá správa: Za odpad zaplatíme viac o 3,65 €

Správa, ktorá asi nepoteší nikoho. Komunálny odpad bude od budúceho roka v Nových Zámkoch drahší. Mestské zastupiteľstvo schválilo nové nariadenie, ktoré hovorí, že za odvoz smetí siahneme hlbšie do vrecka od začiatku budúceho roka. V praxi to znamen

Obyvatelia Nových Zámkov si od budúceho roka priplatia za odvoz komunálneho odpadu. Po tom, ako mestské zastupiteľstvo schválilo znenie nového všeobecne záväzného nariadenia (VZN), vstúpi od 1. januára 2013 do platnosti nový cenový výmer. Radnica od neho očakáva, že do mestskej pokladne prinesie viac peňazí.

[blockquote]„Nové VZN bude mať pozitívny finančný vplyv na rozpočet mesta, nakoľko upravuje sadzbu poplatku za osobu a kalendárny deň zo súčasných 0,053 eura na 0,063 eura. V praxi to znamená pre jednu osobu ročné zvýšenie poplatku zo súčasných 19,35 eura na 23 eur. Ide teda o zvýšenie 3,65 eura ročne,“ uvádza sa v novom nariadení.[/bloc­kquote] Pri množstvovom zbere mesto ponecháva nezmenenú sadzbu poplatku vo výške 0,016 eura za jeden liter odpadu. Podľa magistrátu bola úprava poplatkov za odvoz komunálneho odpadu u fyzických osôb nutná preto, aby sa zreálnil pomer medzi skutočnými nákladmi na likvidáciu odpadu a ročnými príjmami z tohto poplatku. Druhým dôvodom boli legislatívne zmeny, ktoré do platnosti vstúpia od 1. januára 2013. V rámci nich budú od poplatku oslobodené viaceré skupiny osôb, čo bude znamenať nižšie príjmy do mestského rozpočtu.

[blockquote]//„Bu­dú to napríklad živnostníci s trvalým či prechodným pobytom v meste, ktorí nemajú zriadenú prevádzkareň, ako aj občania mesta, ktorým sa poskytuje sociálna služba v zariadení sociálnych služieb pobytovou formou. Rovnako negatívne na príjmovú časť rozpočtu bude vplývať skutočnosť, že zákonodarca obligatórne určil obciam povinnosť znížiť sadzbu poplatku, alebo odpustiť poplatok poplatníkom, ktorí sa preukážu, že viac ako 90 dní v zdaňovacom období sa zdržiavali mimo územia mesta,“ //pripomína sa vo vyhlásení magistrátu. [/blockquote] Mesto v ňom pripomína, že zmeny v zákone o miestnych daniach by pri zachovaní súčasnej sadzby za odvoz odpadu spôsobili výpadok v príjmoch mesta vo výške približne 42.000 eur.

novezamky24.sk/tasr Foto: ilustračné

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM