Správy

Zber kuchynského odpadu v Nových Zámkoch: Obyvatelia dostanú štartovací balíček

Od septembra mesto spúšťa zber kuchynského odpadu od domu k domu. Obyvatelia panelových a rodinných domov získajú štartovacie balíčky.

Ilustračný obrázok k článku Zber kuchynského odpadu v Nových Zámkoch: Obyvatelia dostanú štartovací balíček
Zdroj: TASR/Erika Ďurčová

Obyvatelia Nových Zámkov mohli doteraz odovzdávať biologicky rozložiteľný kuchynský odpad (BRKO) v zbernom dvore na Ul. G. Bethlena. Na výmenu dostali nové rozložiteľné vrecúško.

„Keďže mestu záleží na separovaní odpadu, snažilo sa nastaviť aj pri zbere kuchynského odpadu čo najlepší a najvhodnejší systém. Od septembra 2021 sa bude zber kuchynského odpadu realizovať systémom zberu od domu k domu," informuje mesto Nové Zámky.

Štartovacie balíčky

Každá domácnosť žijúca v panelákoch dostane štartovací balíček, ktorý obsahuje jedno 10 litrové perforované vedierko a 75 kusov biologicky rozložiteľných vreciek (3 rolky). Ako informovala radnica, toto množstvo by malo byť postačujúce na zvyšné obdobie roku 2021 a celý rok 2022.

Štartovacie balíčky začali vydávať 16. augusta. Až do 27. augusta si ich môžete vyzdvihnúť na protipodpis vo vestibule mestského úradu (od 8.00 do 12.00 hodiny a od 13.00 do 18.00 hodiny). „V prípade, že sa niekto nevie dostaviť na mestský úrad v stanovenom časovom rozpätí (od 16. 8. do 27.8.2021), samospráva zabezpečí po dohode dovoz štartovacieho balíčka priamo do domácnosti," dodáva radnica.

Prečítajte si tiež

Obyvatelia žijúci v rodinných domoch tiež dostanú štartovacie balíčky. „Tu sa zavedie elektronický systém – vedierka budú označené čipom. Vďaka tomuto systému získa samospráva informácie o tom, ktorá domácnosť, ktorý týždeň a v akom objeme vyložila pred dom na odvoz kuchynský odpad. Zamestnanci mesta od 25. augusta do 1. septembra odovzdajú čipom označené vedierka na jednotlivé adresy domácností," vysvetľuje mesto Nové Zámky.

Frekvencia odvozu

Štartovací balíček pre rodinné domy obsahuje vedierko s čipom, informačný leták a jeden kus rozložiteľného vrecúška. To im bude pri každom odvoze nahradené novým.

Vedenie mesta ozrejmilo aj systém zberu: „Na sídliskách sa zber odpadu z kuchyne bude realizovať donáškovým spôsobom do 1 100 l kontajnerov, ktoré budú náležite označené. Pri rodinných domoch je odvoz kuchynského odpadu naplánovaný na jeden krát týždenne počas celého roka. Pri panelákoch sa bude odvoz kuchynského odpadu realizovať v mesiacoch marec – november dva krát do týždňa a v mesiacoch december, január, február jeden krát týždenne, avšak samospráva môže v prípade potreby frekvenciu odvozu upraviť."

Chystáte sa na dovolenku do Talianska, Chorvátska či Egypta? Viac o aktuálnych opatreniach v dovolenkových destináciách sa dočítate aj v kategórii Cestovanie.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Ďalšie lákavé články

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM