Anton Hrachovský Správy

Zámky si pripomenuli sv. Cyrila a Metoda, dôležité osobnosti v dejinách Slovanov

Slovanskí vierozvestovia sv. Cyril a Metod patria medzi najväčších misionárov kresťanstva v dejinách Európy. V histórii Slovanov a zvlášť Slovákov tvoria jednu z najdôležitejších kapitol.

Ilustračný obrázok k článku Zámky si pripomenuli sv. Cyrila a Metoda, dôležité osobnosti v dejinách Slovanov
Zdroj: Dnes24.sk

Mesto Nové Zámky a novozámocký Miestny odbor Matice slovenskej (MO MS) zorganizovali 4. júla spomienkovú slávnosť pri príležitosti Sviatku sv. Cyrila a Metoda, ktorá sa konala na Námestí františkánov.

Slávnosť bola spojená s kladením vencov pri súsoší vierozvestcov. „Oslava sa koná pri príležitosti 1154. výročia príchodu slovanských vierozvestcov svätého Cyrila a Metoda. Na slávnosti vystúpil Folklórny súbor Matičiarik, vokálny súbor Enthea pod vedením Miroslavy Valovičovej a Divadlo mladých pri Miestnom odbore Matice Slovenskej v réžii Jozefa Palacku predstavilo Cyrilo-metodskú misiu. MO MS si váži hodnotu odkazu a myšlienku tohto vzácneho dedičstva a práve z tohto dôvodu každý rok organizuje pietnu udalosť. Na nej si pripomíname ich príchod ako jednu z najdôležitejších kapitol v dejinách nášho národa,“ uviedla podpredsedníčka MO MS v Nových Zámkoch Anna Rošková.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM