Anton Hrachovský Samospráva

Vyše 2600 podpisov proti centru pre bezdomovcov na sídlisku: Mesto zapája mediátora

Proti projektu vybudovania centra osobnej hygieny a denného centra je množstvo obyvateľov Nových Zámkov. Pohľad obyvateľov a radnice na situáciu sa zásadne líši. Petícia má byť predmetom mestského zastupiteľstva.

Ilustračný obrázok k článku Vyše 2600 podpisov proti centru pre bezdomovcov na sídlisku: Mesto zapája mediátora
5
Galéria
Foto: Anton Hrachovský

Prednedávnom sme infomovali o pláne novozámockej radnice zriadiť niekoľko nových sociálnych služieb, vrátane strediska osobnej hygieny a nízkoprahového denného centra na Bratislavskej ceste. Projekt má byť financovaný hlavne z externých zdrojov (85 % z eurofondov, 10 % zo štátneho rozpočtu a 5 % z mestskej kasy). Rozhodnutie o tom, či bude mesto v projekte úspešné, má padnúť v druhej polovici roka 2019.

Kým väčšina poslancov dala tomuto plánu zelenú, medzi obyvateľmi vznikla petícia s vyše 2600 podpismi. Prerokovaná by mala byť na neplánovanom zastupiteľstve zvolanom na 18. apríla. S niekoľkými otázkami sme sa obrátili na zástupcov radnice, člena petičného výboru Ladislava Rozsnya i zástupkyňu poslaneckého pléna.

Komunikácia a mediátor

Záverom marca vyšiel na webe mesta oznam, ktorý vyzýval obyvateľov na komunikáciu s radnicou. Diskusia mesta s občanmi prebieha podľa radnice mailovou a osobnou formou. „Radi by sme prizvali nezávislý odborný subjekt, ktorý by plnil funkciu mediátora v procese mediácie verejného konfliktu. Našim cieľom je nájsť cestu ďalšieho procesu a možnej spoločnej dohody,“ uviedla hovorkyňa mesta Petronela Bernáth.

Najčastejšie otázky sa podľa zástupcov radnice týkajú dôvodov lokalizácie sociálnych služieb na vybrané miesto a obáv o zhoršenie bezpečnosti v danej lokalite, s poukázaním na situáciu na železničnej stanici a v predstaničnom par­ku.

Opačný názor má člen petičného výboru Ladislav Rozsnyo. „Čo sa tohto týka, nie je žiadna komunikácia, žiadna informácia. Musíme uznať, že utajenie projektu je súčasťou hry na schovávačku. Nikto predsa nechce, aby mu "protivník“ videl do kariet. Ani nie tak radnica, ako časť poslancov, ktorí zacítili možnosť osobného prospechu. To už je bohužiaľ kolorit mesta Nové Zámky. Podrobnosti ohľadne komunikácie občan vs. mesto uvediem poslancom mesta na mimoriadnom zasadaní MsZ," oponuje člen petičného výboru.

„Myslím si, že takto postaviť ľudí pred hotovú vec, nie je správne. Výzva bola vyhlásená už trištvrte roka. Prečo sa o tom nezačalo diskutovať skôr? Predostrelo sa to až 19. marca ako hotová vec s tým, že spomínaný variant je jediný možný. Mohlo sa ísť napríklad do rekonštrukcie nejakej existujúcej budovy,“ vyjadrila sa poslankyňa Eva Polerecká, jedna z tých, ktorí nesúhlasia s umiestnením projektu na Bratislavskej ces­te.

„Ľudia majú čo hovoriť do takýchto vecí. Vždy a za každých okolností. Podstatné je, aby boli informovaní pravdivo a včas,“ dodala poslankyňa.

Petičný výbor zároveň popísal niekoľko základných obáv zo strany obyvateľov danej lokality. „Najväčším problémom umiestnenia plánovaného objektu je záber zelene o rozlohe 800 m2, samozrejme, vo vzťahu k účelu plánovanej stavby. Z toho vyplývajú ďalšie faktory, ktoré znepríjemnia život a komfort obyvateľov bytoviek. Okrem zvýšenej hlučnosti a zníženej bezpečnosti občanov je to aj priama súvislosť so zvýšenou trestnou činnosťou ľudí, naviazaných na prítomnosť ľudí v núdzi. Stačí sa pozrieť na Námestie republiky. Samozrejme s tým súvisí aj pokles ceny majetku občanov, ktorí tu vlastnia nehnuteľnosti v osobnom vlastníctve,“ objasnil obavy člen petičného výboru.

Problémy pri stanici

Železničná stanica, jej budova a okolie sú pravidelným útočiskom pre ľudí zo sociálne slabšej vrstvy a neprispôsobivých občanov. Nie raz musela na týchto miestach zasahovať polícia. Obyvatelia v okolí Bratislavskej cesty sa obávajú, že živly sa presunú do blízkosti ich bývania.

„Áno, súhlasíme, že situácia na železničnej stanici je často kritická. Centrum je lokalizované v blízkosti stanice aj s cieľom eliminovať problémy na železničnej stanici a pred ňou. Systematická sociálna práca by sa realizovala v centre, nie na ulici resp. stanici,“ povedala hovorkyňa mesta Petronela Bernáth.

„Rozumieme obave obyvateľov o bezpečnosť. Na základe podnetov sme prebrali možnosti zvýšenej ochrany okolia objektu s náčelníkom mestskej polície. Navrhnuté je doplnenie kamerového systému o kontrolný bod na mieste centra. Vďaka novej technológii, ktorú mestská polícia využíva, dokáže byť hliadka na mieste problémov do pár minút. Uvedená oblasť by rovnako podliehala zvýšenému monitoringu,“ predostrela svoju víziu radnica.

Aj v tomto prípade je názor člena petičného výboru odlišný. „Kontrolných bodov môže mesto v spolupráci s mestskou políciou zriadiť koľko len chce. Narodil som sa tu, bývam tu od čias kolaudácie bytového domu a môžem povedať, že polícia je len jedna – štátna,“ oponuje Ladislav Rosznyo.

Mesto má podľa vlastných slov aj naďalej hľadať vhodnú alternatívnu lokalitu a posudzovať návrhy občanov. Dňa 8. apríla 2019 bol sa webe mesta zverejnený oznam o začatí územného a stavebného konania. Medzi obyvateľmi to ešte viac rozpútalo diskusiu o umiestnení plánovaného centra na Bratislavskej u­lici.

Hľadá sa alternatíva?

„Stavebné rozhodnutie je povinnou prílohou žiadosti na IROP (Integrovaný regionálny operačný program – pozn. red.). Z toho dôvodu bolo začaté územné a stavebné konanie na Bratislavskú cestu. Naďalej hľadáme aj iné, alternatívne umiestnenie centra a posudzujeme návrhy občanov. Avšak bez stavebného povolenia projekt nie je možné podať. Zmenu lokácie centra je možné následne riešiť so sprostredkova­teľským orgánom,“ uviedla radnica prostredníctvom hovorkyne.

„Čo sa týka alternatív, na to sú tu platení úradníci mesta, ktorí to môžu komunikovať s občanmi. Pokiaľ to majú robiť občania, viem si predstaviť zníženie stavu úradníkov na radnici. Za usporené mzdové náklady môže mesto veselo realizovať investičné akcie, zlepšujúce život občanov,“ vysvetlil svoj názor na vec Ladislav Rosznyo z petičného výboru.

Vo fotogalérii: Lokalita na Bratislavskej ceste, kde sa má projekt realizovať.

Sledujte nás aj na Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z Nových Zámkov a okolia.

Sociálne Zámky - Pribudne na Bratislavskej ulici Centrum dennej hygieny?
5
Galéria
Foto: Anton Hrachovský
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM