Rôzne

V susednej obci zapojili do vypracovávania štúdií študentov.

S rozvojom v obci Maňa pomáhajú aj študenti. Pripravujú zaujímavé štúdie.

Ilustračný obrázok k článku V susednej obci zapojili do vypracovávania štúdií študentov.
Zdroj: TASR

Súčasnú podobu dostala obec v roku 1962, kedy zlúčením dvoch samostatných obcí Veľká Maňa a Malá Maňa vznikla dnešná Maňa. Má 2065 obyvateľov, ich počet však za posledné roky mierne klesá. Vedenie obce sa napriek tomu snaží rozvíjať.

Prežili prírodnú pohromu

V júni 2010 prežila Maňa najhorší týždeň od skončenia druhej svetovej vojny. Obec zastihla povodeň, z ktorej sa obyvatelia spamätávali niekoľko mesiacov. Viac ako 600 ľudí muselo byť evakuovaných, voda z rieky Žitava priamo zaplavila 55 domov a ďalších zhruba 200 bolo poškodených. Škody spôsobené záplavami sa vyšplhali k miliónu eur. Po ničivej povodni boli na ceste vedľa rieky vybudované dva prietoky, cez ktoré môže voda v prípade potreby prejsť polia.

S rozvojom pomáhajú aj študenti

S napredovaním obce pomáhajú aj mladí. Vedenie obce sa rozhodlo dať príležitosť budúcnosti – mladým. Študenti získajú praktické skúsenosti, obec ušetrí na rôznych platbách za štúdie. Študenti Slovenskej poľnohospodárskej univerzity teda vypracovali a pripravujú pre obec štúdie týkajúce sa skrášlenia životného prostredia v dedine. Jednou z nich je riešenie areálu rybníčka s viacerými variantmi. Okrem toho v súčasnosti spracovávajú aj štúdiu futbalového ihriska a centrálneho verejného priestranstva v Malej Mani. Vyzerá to teda na situáciu, z ktorej budú strany profitovať.

Obnoviť chcú aj chránený park

Ďalším z investičných cieľov obce je revitalizácia chráneného parku, ktorý sa rozprestiera na ploche 7,6 hektára okolo neskorobarokového kaštieľa z 18. storočia. V kaštieli je umiestnené Zariadenie sociálnych služieb, koedukované zariadenie pre deti a dospelých. Z tohto dôvodu kaštieľ nie je sprístupnený pre verejnosť rovnako ako polovica priľahlého parku.

Druhá polovica parku je vo vlastníctve obce, pričom pred štyrmi rokmi sa vybudoval amfiteáter. „Máme vypracovanú štúdiu riešenia celého parku, jej súčasťou je vybudovanie hľadiska v amfiteátri, chodníkov, osvetlenia, detských ihrísk. Očakávali sme, že budeme môcť v tomto programovacom období čerpať eurofondy na realizáciu tohto projektu, čo však nebude možné. Budeme musieť kombinovať vlastné zdroje a rôzne granty,“ povedal starosta obce Igor Sádovský. Celkové náklady na projekt sú vyčíslené na 660 tisíc eur, obec chce jednotlivé jeho časti realizovať postupne podľa finančných možností.

Dbá sa aj na históriu

Okrem toho sa obec snaží propagovať aj minulosťou. Históriu a život v obci spred niekoľkých desaťročí približujú súčasnej generácii exponáty sústredené v Národopisnej expozícii v Mani. Tá je zriadená v priestoroch základnej školy a je súčasťou praktickej výučby regionálnej výchovy na škole.

Foto: ilustračné

Pribudnúť by mali nové domy a ulice

Okrem toho plánuje obec ďalší rozvoj. „Chceme viac podporiť individuálnu bytovú výstavbu. V súčasnosti pripravujeme na predaj dve obecné parcely na výstavbu rodinných domov. V rámci zmien územného plánu obce uvažujeme pripraviť do budúcna celé nové ulice. Brzdia nás však problémy s majetkovým vysporiadaním pozemkov,“ skonštatoval starosta. V obci je podľa neho minimálna nezamestnanosť, ktorá sa pohybuje zhruba na úrovni štyroch percent. „Kto si chce nájsť prácu, ten si ju nájde. Pravidelne vyhlasujeme výzvy, že firmy najmä vo Vrábľoch, ale aj v Šuranoch, Nitre či Leviciach hľadajú zamestnancov.“

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM