Anton Hrachovský Kultúra

V Šuranoch sa konal medzinárodný festival: Unikátny súbor oslávil 95 rokov, FOTO

Šurianski tamburáši sú jedinečným hudobným telesom. Tento rok oslávili už 95. výročie svojho vzniku aj za účasti zahraničných kolegov.

Ilustračný obrázok k článku V Šuranoch sa konal medzinárodný festival: Unikátny súbor oslávil 95 rokov, FOTO
Foto: Branislav Jakab

V Spoločenskom dome v Šuranoch sa cez víkend zišli hráči na hudobnom nástroji tamburica. Na Medzinárodnom tamburášskom festivale predvedli svoje umenie hudobníci zo Slovenska, Česka, Chorvátska a Srbska. Podujatie sa konalo pri príležitosti 95. výročia založenia súboru Šurianski tamburáši. Tí majú medzi ostatnými orchestrami výnimočné postavenie nielen pre svoju takmer storočnú existenciu, ale aj vďaka nástrojom, na ktorých hrajú. Sú to pôvodné, najstaršie typy tamburíc, ktoré sa nazývajú Farkaš systém, alebo tiež brač.

Čo je tamburica?

Tamburica je strunový nástroj, na ktorý však hráči nebrnkajú, ale tepú. Na Slovensko sa ešte v časoch Rakúsko-Uhorska dostali z Balkánu, kde má tambura alebo tamburica svoj pôvod. Postupne sa vyvinul z pôvodného egyptského nástroja pantur, z ktorého neskôr vznikli známe strunové nástroje gitara, mandolína, lutna, či balalajka. Originálne najstaršie chorvátske tamburice boli vydlabané z jedného kusa dreva, najčastejšie javorového.

Šurianski tamburáši oslavujú 95 rokov
8
Galéria
Foto: Branislav Jakab
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM