Správy

V školskom internáte ubytovali 50 Ukrajincov: Kraj pripravuje priestory pre utečencov

Pomoc s ubytovaním utečencov z Ukrajiny poskytuje aj Nitriansky samosprávny kraj. Útočisko v školskom internáte našlo už 50 osôb. K dispozícii sú ďalšie priestory.

Ilustračný obrázok k článku V školskom internáte ubytovali 50 Ukrajincov: Kraj pripravuje priestory pre utečencov
15
Galéria
Zdroj: TASR/František Iván

Nitriansky samosprávny kraj (NSK) je v prípade potreby pripravený poskytnúť viaceré priestory vo svojej zriaďovateľskej pôsobnosti na ubytovanie vojnových utečencov z Ukrajiny. Informovala nás o tom hovorkyňa predsedu NSK Oľga Prekopová.

50 ľudí z Ukrajiny je už od 16. marca ubytovaných v internáte Strednej odbornej školy obchodu a služieb v Topoľčanoch. Ďalším poskytnú ubytovanie v Nitre.

„Kraj v súčasnosti pripravuje ubytovanie aj pre 50 osôb v telocvični svojej Strednej odbornej školy veterinárnej v Nitre,“ priblížila hovorkyňa NSK Oľga Prekopová.

Ďalšie priestory

„NSK dáva k dispozícii tiež telocvičňu Gymnázia Janka Kráľa v Zlatých Moravciach a 50 miest v internáte svojej Strednej odbornej školy stavebnej v Nových Zámkoch. Pre účely ubytovania môžu slúžiť aj priestory bývalej strednej školy NSK vo Dvoroch nad Žitavou, ktorá je úplne prázdna,“ vymenúva Oľga Prekopová, hovorkyňa NSK.

Celkovo má na školských internátoch Nitriansky samosprávny kraj voľných 448 miest z celkovej kapacity 2 403 miest. „V súčasnosti je v nich ubytovaných 1 955 našich žiakov, teda kapacita je naplnená na 83 percent,“ doplnila Prekopová.

Prečítajte si tiež

Dopĺňajú zásoby

„K dispozícii je aj 39 telocviční v stredných školách kraja. Tieto informácie NSK hneď po vzniku vojenského konfliktu poskytol Okresnému úradu,“ uviedla hovorkyňa Oľga Prekopová.

Stav sa denne podľa Prekopovej monitoruje. Priebežne sa dopĺňajú aj zásoby postelí, prikrývok či spacích vakov.

„NSK je na poskytnutie týchto, aj ďalších, priestorov pripravený. Akonáhle bude Okresným úradom ako koordinujúcim orgánom požiadaný, môže ubytovanie prebehnúť,“ dodala Prekopová.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Ďalšie aktuálne témy

Zábery z hraničných priechodov s Ukrajinou
15
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM