Správy

V Nitrianskom kraji vybudujú medzinárodné letisko: Bude druhé najväčšie na Slovensku

Nitriansky samosprávny kraj sa stane dôležitým dopravným uzlom. Jedno z jeho letísk prejde rozsiahlou prestavbou, pričom bude vítať turistov z celého sveta.

Ilustračný obrázok k článku V Nitrianskom kraji vybudujú medzinárodné letisko: Bude druhé najväčšie na Slovensku
Zdroj: Pixabay.com / CC0 1.0

Po Bratislave, Košiciach a Poprade bude mať svoje veľké medzinárodné letisko aj Nitriansky kraj. Prebudovať majú súčasné malé športové letisko, ktoré aktuálne využívajú hlavne piloti ultraľahkých lietadiel a vetroňov.

Druhé najväčšie

Reč je o letisku v Nitre – Janíkovciach, ktoré každoročne priláka pilotov z rôznych kútov sveta. Obľúbené sú najmä rôzne medzinárodné súťaže vetroňov. Okrem toho záujemcom ponúka aj možnosť vyhliadkových letov. V súčasnosti je bez pravidelných liniek.

Objavil sa však investorský zámer, ktorý by mohol zmeniť plochu v Janíkovciach na medzinárodné letisko s pravidelnou dopravou. Malo by ísť o druhé najväčšie medzinárodné letisko na Slovensku, pričom prvenstvo patrí letisku Milana Rastislava Štefánika v Bratislave. Investor už mal začať rokovania s mestom Nitra. Na pripravovanom projekte by sa mala podieľať Nitrianska župa, ktorá by mala k výstavbe prispieť sumou 6 568 324 eur.

Celková cena výstavby je predbežne odhadovaná na 137 784 524 eur.

Prečítajte si tiež

Kedy začne výstavba?

Zahraničný investor má v súčasnosti skupovať okolité pozemky, na vybudovanie dvoch vzletových a pristávacích dráh. „Malo by ísť o dve, na seba kolmé dráhy s cemento-betónovým povrchom,“ upresňuje nás zdroj z Krajského úradu pre aviatiku v Nitre. „Tieto dráhy by mali byť stavané na pristátie všetkých bežných typov lietadiel,“ dodáva. Znamená to, že na nitrianskom letisku by mali pristávať aj veľké dopravné a nákladné lietadlá typu Boeing 747.

Okrem dráhového systému by mala na letisku pribudnúť príletová a odletová hala a 22 stojísk pre lietadlá. Investor plánuje začať výstavbu ešte na jeseň tohto roku. Prvé lietadlo by z Janíkoviec mohlo vzlietnuť už 1. apríla 2024.

Obyvateľom mesta a okolitých obcí sa však predstava nadmerného hluku spôsobeného lietadlami nepozdáva. Proti podnikateľskému zámeru investora už začali spisovať petíciu a organizovať protestné zhromaždenia. Posledné z nich malo podobu Šarkaniády uprostred vzletovej dráhy letiska.

Zdá sa vám tento zámer pritiahnutý za vlasy? Máte pravdu. Upozorňujeme, že ide o prvoaprílový žar­t!

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Ďalšie aktuálne témy

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM